Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Протестите във Вътрешна Монголия и Китай растат

През май протестите бяха във възход във Вътрешна Монголия, Сичуан, Пекин и Шанши. Те отразяват нарастващото недоволство на китайското общество. Последните шествия във Вътрешна Монголия показват, че стремежите на хората са се променили от защита на личните права в защита на родината.

На 10 май в региона на Шилин Гол, Вътрешна Монголия, двама животновъди от Западен Уджимчин Банер бяха умишлено прегазени от водачи на камиони, заради застъпване за пасищата си. Това доведе до протестно шествие на 27 май. Хората от околните области излязоха на улиците, за да защитят пасища си от миньорство.

Монголци от различни региони използват Интернет, за да организират петиции и шествия, насрочени за 2-ри юни.

Тези масови протести отразяват гнева на китайското общество към привилегированите богати, които тормозят останалите.

Шилин Гол (жител): "Богатите са навсякъде! Тормозят хората и отървават наказанието с пари! Наскоро така бяха убити двама души. След което караха тежкотоварните си автомобили през пасбищата им, унищожавайки ги. Извършителите трябва да плащат с живота си! Не може да ти се размине за убийство, независимо колко си богат!"

Хиляди петиционери от Шанхай дойдоха пред Офиса за жалби в Пекин на 27 май, за да се оплачат от нежеланието на местната власт да спре разрушаването на домовете. Полиция от Пекин и Шанхай пресрещаше петиционерите и ги насочваше в други посоки.

Разрушаванията на домовете са като огромна бомба със закъснител. Те показват и тайни споразумения между длъжностните лица и мафията. Шанхайският петицинер Ли Гуанронг каза: "За да се отърве от текущите петиции, шанхайската управа дори прибягва до наемане на бандити да тормозят петиционерие."

Ли Гуанронг: "Когато дойдохме видяхме бандити, изпратени от управата на Шанхай, да ни чакат пред Държавната служба на Шанхай в Пекин. Подпомагана от тези бандити, полицията в Пекин ни натири в автобус и ни откара на далечно, неизвестно място в Лангфанг, провинция Хебей.”

Тази инциденти стават в резултат на тайни споразумения между местни длъжностни лица и безскрупулни бизнесмени.

На 24 май в Лешан близо 600 бивши работници от държавни предприятия протестираха пред местната управа срещу правителствени фалшификации и лошо отношение към обществото. Работници издигаха банери с надпис: "Трябва да ядем, да оцелеем. Искаме си родината. Долу корумпираните служители!"

На 3 май в Суининг, Сичуан, гимназиален учител бе жестоко бит от седем полицаи.

Това доведе до излизането на улицата на 10 000 души на 4 май.

От 9 май до 20 май около 200 таксиметрови шофьори в Шингпинг, Шанси, стачкуваха срещу незаконни държавни такси и конкуренция от нерегистрирани коли.

Това е петата петиция на таксиметрови шофьори. През април в шанхайската контейнерна индустрия стачкуваха също хиляди.

Според непълна статистика през 2010 г. е имало 66 стачки в почти 30 града в Китай. Само през юни 2010 г. е имало 17 стачки. Протестите стават все по-чести.

През май 2011 г. студенти издигнаха банери във Вътрешна Монголия, на които пишеше: "Защити родната земя!" Фокусът на тези протести се измества от лични права в "защита на родината".

Активистът за човешки права и говорител на Преходното китайско правителство, Танг Байчяо, коментира: "Протестите, петициите и стачки трябва да се обединят, но не само за да защитават личните права."

NTD репортери Wu Wei и Li Ruolin

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!