Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чэнь Илянь. Epoch Times

Китайската почва силно замърсена с тежки метали

Според експерти, токсичните тежки метали ще се превърнат в най-разпространеният замърсител в Китай, измествайки пестицидите...

Басейна на река Сян - силно замърсен с токсични тежки метали. Снимка: epochtimes.com

Министерството на земеделието и природните ресурси на Китай потвърди неотдавна, че повече от 10% от обработваемите земи на страната са замърсени с токсични тежки метали. От 2009 година до сега са постъпили повече от 30 съобщения за мащабно замърсяване с тежки метали.
Регистрирани случаи на смърт: починали хора след отравяне с кадмий. При 250 деца е открито повишено съдържание на олово в кръвта, намиращи се в близост до промишления център на Ченджоу.

Особено силно е пострадала провинция Хунан, която традиционно се счита за родина на тежките метали. В момента нивото на замърсяване с тежки метали в провинция Хунан е най-високото в Китай. В районите замърсени с тежки метали спира да расте почти всяка селскостопанска продукция. Почвата в района на река Сян е силно замърсена и вече не е в състояние да дава продукция. Водата също е замърсена, а подпочвените води изчерпани.


Замърсяване на реката Сян

Река Сян е дълга 856 км., известна е още и като „Майката на реките” в провинция Хунан. По думи на китайския “Икономически наблюдател”, много минни компании в продължение на няколко години работят в околностите на реката, без да имат каквито и да е екологични задължения. Голямо количество отпадъци, съдържащи токсични тежки метали, са изливани в реката и нейните притоци. Това, заедно с отпадъчните води на предприятия от други отрасли, превръща замърсяването с тежки метали на река Сян в едно от най-високите в страната.

Басейна на река Сян - силно замърсен с токсични тежки метали. Снимка: epochtimes.com

Село Неси в Ченджоу е разположено близо до Чунлин, главният приток на река Сян. Планинският масив е заобиколен от минни предприятия и големи количества токсични тежки метали се изливат директно в реката.

Всяко семейство в Неси традиционно отглежда соя, но замърсяването е унищожило насажденията и сега практически няма продукция. Преди няколко години жителите на селото засяли 82 акра (около 332 дка.) портокали и други дръвчета, които за пет години израсли едва няколко фута (1 фут = 0,3048 м.) и не дали никакви плодове.


Изчерпване на почвата и водата

Окръг Иджан – родно място на повече от 36 вида полезни изкопаеми. Тъй като все повече минни компании изграждат тук цехове, втвърдяването на почвата се ускорява и водните ресурси бързо се изчерпват.

Басейна на река Сян - силно замърсен с токсични тежки метали. Снимка: epochtimes.com

Хуан Юансун от село Дзяншуй разказа за Epoch Times, че всеки район с минерални изкопаеми ще бъде застигнат от тази участ, разликата ще е само в степента на замърсяване. „Водата съдържа тежки метали” - казва той. „Когато земята се полива със замърсената вода, почвата се превръща в твърди буци и вече не е подходяща за засаждане. Когато хората пият замърсена вода се разболяват и много заболявания, от които страдат, са трудни за диагностициране. Някои дори се разболяват от рак”.

Басейна на река Сян - силно замърсен с токсични тежки метали. Снимка: epochtimes.com

Цао, жител на друго село казва, че вече всички подпочвени води са изчерпани и не е останала вода за поливане; в други случаи, добива на полезни изкопаеми превръща полетата в напълно неизползваеми. „Този добив е незаконен. Той се разрешава само за да напълва джобовете на чиновниците. Например, секретарят на Политическата и правна комисия в нашия район притежава голям процент от акциите на минните компании. Както и членовете на семейството му. Именно заради това той прави всичко възможно, за да защити „легитимността” на това производство” - казва той.


Замърсяване с метали

Тежките метали, включително арсен, кадмий и олово, могат да причинят сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Арсенът е силно токсичен, а кадмий е един от основните агенти причиняващи рак и водещ до запушване и увреждане на кръвоносната система.

Басейна на река Сян - силно замърсен с токсични тежки метали. Снимка: epochtimes.com

По данни на Century Weekly, оризът, който е основен продукт на Китай, е застрашен от замърсяване с тежки метали. Проби от ориз, подбрани на случаен принцип, показват, че приблизително 10% от ориза на пазара съдържа повишено количество кадмий. Много изследователи предполагат, че токсичните тежки метали ще се превърнат в най-разпространеният замърсител в Китай, измествайки пестицидите.

Консервативна оценка показва, че всяка година с тежки метали се замърсява 12 млн. тона зърно, което предизвиква щети на стойност повече от 20 млрд. юана (около 4,2 млрд. лв.)

Видео:  Замърсяване с тежки метали на обработваемите земи в провинция Хунан.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!