Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

ККП изплашена от САЩ

Американският самолетоносач "Карл Винсън" пристигна в Хонконг след одобрение от китайското комунистическо правителство. Според някои подобен жест показва, че Китайската комунистическа партия (ККП) се чувства заплашена от рестриктивни мерки от страна на САЩ и от неотдавнашните засилени световни усилия на Америка в насърчаването на свободата и демокрацията.

Посещението на американския самолетоносач, погребал Бин Ладен в морето, срещна необичайно широко одобрение и медийно отразяване от ККП.

Според анализатора У Фан САЩ са предприели поредица от действия скоро след смъртта на Бин Ладен, което е знак, че фокусът им се е преместил към ограничаване на ККП, въпреки наскорошните жестове на Китай, целящи да удовлетворят САЩ.

У Фан: "Първо, ситуацията в Близкия Изток ще бъде дискутирана на база преговорите
между Израел и Палестина, за да се даде тласък на Жасминената революция в арабския свят. Второ, президентът Барак Обама ще посети европейските си съюзници. Така че сега рестриктивното им намерение спрямо ККП е доста очевидно."

Неотдавна Хилари Клинтън разкритикува остро нарушенията на човешките права в Китай на третия ежегоден Стратегико-икономически диалог Китай-САЩ.

На 16 май САЩ стартираха новата си "Международна стратегия за киберпространството", за която се смята, че демонстрира решителността на Белия дом в предприемането на действия срещу кибератаки от държави като Китай.

Г-н Шиа, бивш китайски офицер от армията: "Западното общество силно презира
шпионските мерки на ККП. САЩ и Европа често са на прицел в китайските кибератаки. Китай едновременно се страхува от САЩ и е зависим от тях. С подобен начин на мислене ККП винаги се е стремяла към саботаж."

Президентът Обама изнесе важна реч на 19 май в подкрепа на демократичните революции в Близкия Изток и Северна Африка. Обама подчерта, че потискането на хората вече няма да е ефективно.

Г-н Шиа: "ККП е ос на злото и ограничителните мерки на САЩ са неизбежни…
Партията е ужасена, че САЩ са изместили фокуса си, тъй като целият режим е изграден върху пропаганда, измама и насилие. Сега САЩ се стремят да ограничат нестабилните фактори в света, а ККП е един от тях.

ККП смущава световната икономика и заплашва световния мир с военна експанзия,
което е в разрез с основополагащите принципи на САЩ."

Неотдавнашна статия на държавния Global Times предупреждава китайската аудитория за намерението на САЩ да "инвестират повече ресурси в потискането на китайския подем" след смъртта на Бин Ладен. Изданието заявява: "Китайският народ отдавна се страхува, че един ден САЩ ще съсредоточат ресурсите си срещу Китай."

Анализаторът Чен Поконг смята, че въпреки статията да бърка "ККП" с "Китай", тя все пак показва страха на партията, че САЩ ще "съсредоточат ресурсите си" срещу комунистическия режим.

NTD репортери Li Jing, Wang Ziqi и Huang Rong

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!