Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Нетизен замери с обувка създателя на Великия файъруол

Фанг Биншинг, директор на Великия Файъруол (GFW) и президент на Пекинския университет по Интернет и телекомуникации, изнесе лекция в гр. Ухан на 19 май. Студентите го замеряха с яйца и обувки в протест срещу блокирането на китайския Интернет от GFW. Действията им намериха широка подкрепа от нетизените. Да видим какво мислят нетизените и какво казаха експерти в чужбина за този инцидент.

Няколко потребители на Twitter разкрили, че бащата на GFW ще присъства на ероприятия в Уханския универстет, и мотивирали потребителите на Twitter в Ухан да хвърлят яйца по Фанг Биншинг в знак на протест срещу Интернет блокадата. Много нетизени дариха пари и вещи за награда на инициаторите. Според Deutsche Welle даренията им са надвишили 100 000 ренмимби.

Около 14ч. , когато Фанг пристигнал на мястото за лекцията в Уханския университет,
нетизенът "Hanjunyi", с принтиран образ на Ай Уейуей по дрехите си, го замерил с яйцата, приготвени от студентите на университета, но не го уцелил. После той свалил обувките си и ги хвърлил по Фанг. Първата го уцелила в гръдния кош.

"Hanjunyi" е бил спрян от двама преподаватели от университета, когато се канел да хвърли и втората обувка. Той избягал, преследван от над 10 души от охраната. С помощта на присъстващи на място нетизени "Hanjunyi" бързо избягал на безопасно място извън университета. Студенти от Уханския университет снимали обувката и купили на "Hanjunyi" чифт нови сандали.

От скривалището си "Hanjunyi" пусна съобщение в Twitter, гласящо: "Уцелих мишената!"
Думите му бяха бързо разпространени от нетизени в Twitter и Microblogs. Те също празнуваха инцидента. Много нетизени доброволно дариха различни награди на "Hanjunyi" като 100 евро, мобилен телефон, покана за вечеря и безплатна екскурзия до Хонконг или Шанхай.

Д-р Шие Тян, професор от Университета на Южна Каролина: "Сега можем да кажем, че китайските нетизени са обединени срещу общия враг. Блокадата на Интернет от ККП е известна не само зад граница, но и в страната. Тя е с много лоша слава."

Водещи медии като AP, Deutsche Welle, Radio France Internationale и Central News Agency отразиха инцидента. Репортаж на AP гласи, че "това е знак, че хората не одобряват строгия контрол над Интернет от китайските власти".

Според очевидец след инцидента няколко полицейски коли са се появили пред Уханския университет. Вицепрезидентът на университета също е дошъл.

Чуждестранните медии отразиха новина в Twitter, че Фанг е отрекъл беззащитността на спонсорите, но спонсорите заявиха, че не са знаели за казаното от нетизените или за кампанията "Замерете Президента Фанг, спасете китайския Интернет", която бе широко разпространена от нетизените, понеже не могат да влизат в Twitter заради GFW.

До този момент протестиращи не са били арестувани или наказани от университета. Нетизен коментира: "Давам ви дума. Ако "Hanjunyi" бъде наказан или изключен от колежа поради този инцидент, аз ще му помогна да разреши проблема си с намирането на работа." Друг посочи: "Това е значимо. Днес за пръв път видях силата и надеждата
на гражданското общество!"

Д-р Шие Тян заяви, че от този инцидент, в който китайците успяват да превърнат онлайн апел в реални действия, можем да кажем, че китайският народ, и особено поколението след 80-те, което обича социалните мрежи, е безстрашно пред ККП.

Шие Тян: "Този инцидент е много значим, защото успехът му ще окуражи хората да се обединят в по-голям мащаб и по-силно. Смятам, че главният прогрес е, че сега китайците са безстрашни. ККП разползга с две средства – лъжи и принуда, но социалните мрежи и Twitter разгромиха лъжите й."

По думите на Шие тази година много китайци излизат по улиците с искане за демокрация и протестират по различни начини срещу ареста на Ай Уейуей; успех имаше и мероприятието срещу "съучастието в Интернет блокадата". Причината е, че почти 100 милиона китайци са заявили оттеглянето си от ККП и прилежащите й организации след публикуването на "Девет коментара за комунистическата партия" преди 7 години. Ето защо много хора, които могат да видят ясно какво представлява ККП, са се пробудили.

Шие Тян: "Поради помощта на 'Деветте коментара' хората ясно виждат ККП и близо 100 милиона китайци се оттеглиха от партията. Ефектът на тези 100 мииона души ще повлияе на още 300-400 милиона и този ефект в действителност доведе до пробуждането на хората в цял Китай."

NTD репортери Zhao Xinzhi и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!