Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алекс Гора. Epoch Times

Китай: Демократ в местната управа?

В комунистически Китай, демократът-активист Гуан Гуйлин обяви кандидатурата си на избори за общински съвет. Заради това той  бе заплашен от управляващите със затвор, въпреки значителната подкрепа на демократа сред местното население...

Автомобил на транспортна компания с предизборната програма на демократа. Снимката е предоставена от Гуан Гуйлин

Това рядко събитие за политическата система на Китай се случи в село Цаоюан, провинция Хунан, по време на изборите за депутат в местната власт – местно събрание на народните представители (МСНП). Избора за МСНП ще се проведе през май тази година.

Гуан разказва, че  председателят  на партийния комитет на Гуандзя, под чието управление е и село Цаоюан, позвънил и му казал: „Големите врати на затвора на комунистическата партия са отворени за теб...” Освен това, той настоятелно посъветвал „самотният” демократ да не издига кандидатурата си на изборите.

Същата вечер, домът на Гуан бил обкръжен от хора водени от местните власти. Те заплашили, че ще унищожат автомобила му и друго имущество, ако не оттегли кандидатурата си.

Но заплахите им не сломили безпартийния кандидат за депутат. „Реших да издигна кандидатурата си на изборите за местния съвет, без принадлежност към никоя партия. Просто искам да служа на народа” - казва Гуан. „Сега чиновниците се кандидатират само заради лични облаги и получаване на власт – продължава той - аз не искам това, искам да поема отговорност за подобряване живота на хората и да превърна това в смисъл на живота си”.

Местни жители разказаха пред кореспондент на Epoch Times, че Гуан нееднократно е помагал на селяните да защитят правата си и повечето жители на селото подкрепят кандидатурата му.

Предизборната програма на Гуан била приета от много жители на селото. В нея той обещава, че ще вложи средства от бюджета за изграждането на мостове, пътища и водопроводни съоръжения в селото, а също и за оказване на материална помощ на бедните селяни.

Ако бъде избран, той обещава открита информация за финансовото състояние и разходите на селото; разпределяне на финансовите ресурси строго по закона или чрез решение на събрание на селяните.

Издържайки на натиска от правителството, Гуан се надява не само да участва в изборите, но и да ги спечели.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!