Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Китайската комунистическа партия засилва репресиите

Китайската комунистическа партия (ККП) е затегнала потискането на граждански религиозни дейности. Във вторник в гр. Шенгян, Хенан, полицията нахлу в домашна църква и задържа 49 вярващи, 2-ма от 3-ма корейски пастори бяха прогонени, а един – задържан. В Китай има около 8000 вярващи от нелегални църкви и поради страх от подобни на северноафриканските правозащитни дейности, ККП засилва репресиите.

Миналия месец нелегалната Църква на християнските пазители претърпя полицейско нахлуване по време на литургия, като 169 членове бяха арестувани, а десетки – задържани през следващите седмици. Полицията ги обвини в нелегално събиране. Въпреки освобождаването им няколко дни по-късно, тези вярващи са били заплашвани и държани под домашен арест.

RFA съобщи, че полицаи от държавна сигурност и отдела по религиозните въпроси са нахлули в домашна църква в окръг Уейши, Дженгджоу, докато 49 вярващи и трима корейски пастори са изучавали Библията. Те са били затворени в местна църква, разпитвани и обвинени в незаконно събиране.

Според Фу Шичиу, пастор от Assistance to China (християнска правозащитна организация от Тексас), неотдавнашното затягане на контрола е поради новата политика на ККП.

Фу Шичиу: „Забелязахме, че в други китайски региони енергичните мерки на ККП бяха засилени. Това започна миналия декември, когато комитетът за сигурност на ККП издаде тайна заповед, известна като „акция за разубеждаване“, а държавният секретар по религиозните въпроси Уанг Зуоан държа реч в Хайнан.”

С около 1000 членове Църквата на пазителите е класифицирана като нелегална и не е регистрирана. Комунистическите власти не им позволяват да се регистрират и когато те се събират, полиция идва да ги разпръсква. Впоследствие Църквата на пазителите реши да провежда църковни служби на обществени места и е решена да не спира, докато не получи разрешение за регистрация или законно място за публични църковни служби.

На 1 май Фондацията за американска демокрация организира 6-тата конференция за лидерство сред етническата младеж в Лос Анджелис, като покани групи като Фалун Гонг, Китайската домашна църква, католици и други преследвани малцинства да се присъединят и дискутират религиозните проблеми в Китай.

Представителят на Китайската домашна църква, Му Уенбин, заяви: „Домашната църква е с малко повече късмет от Фалун Гонг – поради големия брой вярващи в Китай, ККП не може да ги окачестви като култ, знаейки, че има 2 млрд. християни в света, и при все това стотици от нас бяха арестувани от януари.“

Представящият Фалун Гонг правозащитник, Чен Шиджонг, заяви със снимки на изтезавани в затвора практикуващи Фалун Гонг в ръка: „Значителен брой практикуващи Фалун Гонг бяха хвърлени в затвора през първите 3 месеца на годината и имайки предвид многобройните затвори в Китай, това е невъобразимо; преследването е най-жестокото по рода си.“

Според статистиката на clearwisdom.net, досега 3434 практикуващи Фалун Гонг са преследвани до смърт, поне 6000 са нелегално осъдени, над 100 000 са нелегално задържани, хиляди са в психиатрични клиники, насилвани да приемат вредни вещества, безчет са арестувани и хвърлени в затвори за промиване на съзнанието и изтезания, а дори още повече са бити, атакувани и изнудвани от „служители на закона“.

Уу Инглиан от Калифорнийския университет в Лос Анджелис: „Преследването на Фалун Гонг е най-жестокото и защитавайки себе си, в известен смисъл защитаваме и другите, които са в същата ситуация.“ Комисар на ООН по човешки права също се съгласи, че преследването на Фалун Гонг е невъобразимо жестоко.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!