Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

САЩ: "силно неразбирателство" с Китай

Стратегико-икономическият диалог САЩ-Китай завърши на 9 май във Вашингтон. Според Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ, налице е огромно несъответствие между двете държави по въпроса за човешките права. Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ, коментира, че САЩ са заявили на Китай много явно загрижеността си за човешките права. Чуждите медии съобщават, че Китайската комунистическа партия (ККП) се надява да продължи диалога, без да му се придава гласност, поради страх от протести в страната.

Американският вицепрезидент Джо Байдън и държавният секретар Хилари Клинтън изразиха опасения пред ККП за репутацията й относно човешките права и текущото потискане на активисти за човешки права.

Джо Байдън: „Ние имаме силно неразбирателство в областта на човешките права. Отбелязахме опасенията си относно неотдавнашните репресии в Китай, включително атаките, арестите и изчезванията на журналисти, адвокати, блогъри и хора на изкуството. И все пак, никакви истински отношения не могат да се изградят на неискрена основа. Когато имаме разногласия, е важно да го заявим.“

Според International Herald Tribune, въпреки че САЩ и Китай стартират нова поредица от стратегически диалози, китайските власти са започнали по-засилена критика към Запада. Някои китайски чиновници дори са изразили пред свои чуждестранни колеги в Пекин убеждението си, че „САЩ подстрекават към китайска революция“.

Водещата статия в International Herald Tribune посочва, че през последните 3 месеца чужденците, особено тези в Китай, усещат, че има повече цензура и натиск от страна на китайското правителство.

Според репортажа от февруари до април 2011 г. поне 60 мероприятия, организирани от посолството на САЩ в Пекин, включително с участието на чужденци в културни форуми и училищни събития, са били отменени поради намесата на властите. Освен това китайското Министерство на образованието нееднократно е предупреждавало експерти, излизащи на посещения извън страната, да не участват в „антикитайски“ дейности.

Статията посочва, че китайските власти прилагат по-строги проучвания на редица неправителствени организации. Особено организациите, финансирани от правителството на САЩ или ЕС, често са тормозени от китайски чиновници. Освен това с неотдавнашните жасминови революции в Близкия изток и Северна Африка, много Интернет сайтове в Китай, включително Twitter, Facebook, Google и др., са по-често блокирани или тормозени от китайските власти.

Според анализатори Китай ще продължава да избягва общественото внимание, както в неотдавнашните диалози. Дъглас Пал, вицепрезидент на фондация Carnegie Endowment for International Peace, каза за AFP: „Китай не желае да организира голям банкет или да държи речи, вероятно защото иска да отклони вниманието от събитията в страната и не желае да предизвиква протести.“

Нетизенът „Chinese Man“ публикува на VOA следното: „Въпросът с човешките права е много важен. Много съм щастлив да видя САЩ най-после да заговорят по този въпрос пред ККП.“

Освен въпросите по човешките права, двете държави дискутираха икономическите и търговски въпроси като обменния курс на китайската валута. Но американският икономически експерт проф. Алън Мелцер сподели пред Epoch Times, че базирайки се на минал опит, е на мнение, че „икономическият диалог САЩ-Китай“ няма да направи голям прогрес.

NTD репортери Lin Huixin и Xiao Yan.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!