Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya (Epoch Times)

Войната на китайския режим срещу християнските домашни църкви

Китайските власти продължиха атаките си срещу открити религиозни служби на нелегалната християнска „домашна“ църква в Пекин и в първия майски неделен ден...

Полицейски коли и автобус в близост до църквата Шоуанг, Пекин, в готовност да отведат членовете й. (Снимка: предоставена от анонимен източник)

Арестите показват намерението на новоназначения китайски секретар по религиозните въпроси „да разруши и потъпче всички домашни църкви“ и да ги постави под правителствен контрол, коментира член на църквата пред Epoch Times.

Поне 31 християни от пекинската църква Шоуанг (Shouwang) са били отведени от откритото място за литургии на 1 май, според организацията China Aid Association. Задържаните са били разпратени в различни бюра по обществената сигурност или полицейски участъци, като сред тях е бил и свещеник от пекинската Църква на новото дърво, който се е бил присъединил към службата на църквата Шоуанг. Той е бил задържан от полицията 2 дни.

Тези енергични мерки срещу църквата Шоуанг са последствие от по-ранни полицейски атаки от 17 и 24 април (Великден), когато десетима църковни членове бяха арестувани, а 500 други – поставени под домашен арест.

Двата дни преговори за човешки права между САЩ и Китай в края на април, по време на които САЩ повдигнаха въпроса за преследването на религиозните групи, се оказаха неефективни по отношение на китайските християни, избрали богослужения извън държавно одобрената църква „Патриотично движение на триединството“.

Член на църквата Шоуанг, пожелал анонимност, коментира, че истинската цел на властите зад тези репресии е пълното унищожаване на домашните църкви и евентуалното им асимилиране с контролираната от правителството Църква на триединството. По думите му информацията е от вътрешна среща на Бюрото по религиозните въпроси.

„Вярата е свобода. Искате от нас невъзможното - да се регистрираме във фалшива църква, ръководена от правителството. Това е в разрез с вярата на нашата домашна църква“, добави той и посочи, че проблемите на църквата Шоуанг са проблеми на всички домашни църкви в цялата страна и ако тя бъде пометена от репресиите, тази участ очаква и останалите църкви.

Global Times, международно издание на „устата“ на ККП, в. People's Daily, заяви в края на април, че домашните църкви са въвлечени в незаконни дейности – „не религиозни, а политически“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!