Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Китай учредява Интернет офис

Китайският режим ще учреди Национален офис за Интернет мениджмънт (НОИМ) към Министерството на пропагандата, обединявайки мениджмънта на Интернет от различните министерства. Мнозина виждат НОИМ като ескалация на контрола над мрежата от Китайската комунистическа партия (ККП). Как ще се отрази това на 100-те милиона нетизени?

НОИМ към Информационния офис на Държавния съвет комбинира новинарски и Интернет мениджмънт на 5-то и 9-то бюро на офиса. Други министерства също ще се присъединят.

Медийният експерт Ма Шяоминг смята, че административното издигане на контрола над Интернет предполага повече персонал, средства и власт. Ма коментира, че китайският комунистически режим затяга надзора над Интернет. Без свобода животът в Китай е болезнен. Партията поробва китайския народ.

Ма Шяоминг: "Ако живеете със свобода и права, не можете да си представите трудностите, безнадеждността и гнева на онези, които живеят под диктатура, с постоянно нарушавани права. Офисът за контрол над Интернет е на вицепремиерско ниво и хората ще бъдат по-потискани, контролирани, а правата им – нарушавани."

Според Хе Пу, демократичен партиен лидер в Пекин, китайският режим инвестира подобни средства и персонал, за да защити политическата си власт.

Компютрите на много дисиденти в Китай рутинно са заразявани с вируси. Те не могат да влизат в мрежата или да отварят имейли. Уеб дейността им се наблюдава. Много нетизени нямат достъп до задгранични уебсайтове, а блоговете им често са изтривани.

Блогър от Анхуей: "Блогът ми бе изтрит. Всичко, което направих, бе да публикувам статията на Хан Хан "Сбогом, Ай Уейуей". Няколко часа по-късно блог сайтът ми бе премахнат."

Американският конгрес посочва, че анти-блокационният софтуер може да помогне на хората в Китай и други диктаторски държави. UltraReach и Freegate са най-ефективните.

Компютърният експерт Алън Хуанг, разработващ UltraReach, коментира пред радио Free Asia: "Китай цензурира [мрежата] ежедневно и ние работим ежедневно, за да пробиваме блокадата. Анти-блокационните пасажи предлагат Интернет свобода. Надявам се, че работата ни ще стане ненужна в бъдеще, когато Интернет е наистина свободен."

Алън Хуанг добави, че със засилването на Интернет цензурата от страна на китайския режим, инженерите като него ще разработват нови анти-блокационни софтуерни пакети. Те се предлагат на хората безплатно.

NTD репортери Liang Xin, Zhao Xinzhi и Xiao YU

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!