Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евгений Верес. Epoch Times

Китайският режим засили контрола над Интернет

Китайските власти създадоха допълнителна структура по контрол над Интернет – Държавен отдел за Интернет – информация. За това бе обявено, на 5 май, от представител на новия орган за контрол, съобщава „Женмин Жибао”.

Инспектор по надзора в Интернет-кафе. Китай. Снимка: Epoch Times

В същото време, в доклада за 2010 година „Правата на човека в съвременния свят”, издаван от правозащитната организация Amnesty International, пише за Китай, че: „Правителството продължава напълно да контролира Интернет и медиите”.
В доклада се посочва, че тъй като Интернета в Китай все по-често се използва за дискусии или за разпространение на информация, властите се стараят да засилят контрола над него.

В доклада също се отбелязва, че Интернет в Китай набира все по-голяма популярност. В отговор на това властите засилват контрола над мрежата, забранявайки публикации и сайтове, включително тези които „клеветят политическата система на страната”, „изкривяват историята на партията” и по всякакъв начин ограничават достъпа до новини.

В отговор на това, официалните китайски власти заявяват, че ограничават достъпа до сайтове, подтикващи към насилие и разврат. Според съобщение в изданието „Женмин Жибао”, представителят на новата структура за контрол казва, че нейната работа е насочена към „насърчаване здравословното развитие на Интернет”.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че новата структура е само допълнение към вече съществуващата обширна система за контрол над китайския Интернет. Така според изследванията на проекта „Open Net Initiative”, изготвен с усилията на специалисти от университетите Кембридж, Торонто и Оксфорд, освен Държавния съвет на Китай, китайска цензура  също осъществяват:

Централният отдел за пропаганда; Министерството на телекомуникациите; Министерството на информационната индустрия; Министерството на обществената безопасност; Управлението на печата и издателската дейност; Държавнот управление на радиото, киното и телевизията; Министерството на културата; Комисиято по държавните тайни и др.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!