Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Към Олимпиада 2012 с Маова поезия

През последните години „червеният вятър“ отново се появи в Китай от Чончинг, Джянгши и Хубей до Гуандонг. Наскоро „червеният вятър“ се разпространи и в спортовете: за лондонската Олимпиада 2012 рецитирането на Маова поезия е изискване за женския волейболен отбор. Тази новина предизвика незабавните упреци на нетизените. Хонконгските медии съобщиха, че властите може да прибягнат до оттегляне на инвестиции, ако ситуацията се влоши.

Женският волейбол в Китай запада. Наскоро Китайската волейболна асоциация съобщи, че женският волейболен отбор ще рецитира Мао за седмица във Фуджян. Те се надяват, че „революционното образование“ ще ги подготви за лондонската Олимпиада 2012.

Разпространяването на тази новина по уебсайтове бързо предизвика разгорещени дебати. EaseNet препубликува новината и за по-малко от 10 часа над 6 млн. души се включиха в дискусията.

Според репортажите конференцията за рецитиране на „червена поезия“ е първата по рода си. Не само във волейбола, но и в китайската спортна общност.

Хонконгският Oriental Daily съобщава, че в търсене на легитимност Китайската комунистическа партия (ККП) възнамерявала да популяризира революционни събития през 2004 г., но не успява. С идването си в Чончинг, Бо Шилай превръща  Chongqing TV в „червен канал“ и сега дори пътната полиция издава червени талони. Днес Чончинг се е превърнал в „Червения град“.

Впоследствие Джянгши, Хубей, Гуандонг и други провинции дават тласък на „Червената кампания“. Тази национална червена кампания връща болезнените спомени за Културната революция.

Експертът по китайските въпроси Ху Шингдоу сподели пред Oriental Daily, че „червеният прилив“ не може да установи модерна цивилизация. Преди години „червената култура“ бе непреодолима и животът на хората беше труден. Днес чуждите инвестиции не се влияят от „червеното движение“. Но ако продължи, то може да има огромен негативен ефект.

Oriental Daily посочва и че чуждите инвеститори се тревожат най-много за стабилността на средата. Силното прокарване на идеологията на ККП може да предизвика отдръпване на инвестициите.

По-рано властите в Чончинг пропагандираха силно „Пейте червено, победете корупцията“; голям брой чужди инвеститори се оттеглиха поради страх от загуби.

Навсякъде където задуха „червеният вятър“, странни анекдоти продължават да се появяват и да занимават хората.

От 3 май 2011 г. всички улични цистерни с вода спряха да свирят „Happy Birthday“ и я замениха с „Red Song“ в гр. Ухан. Според властите това ще предпази водачите им от среднощна умора.

По-рано психиатрична клиника в провинция Сичуан проведе “Конкурс за червена песен“. Тази инициатива бе осмяна от китайските нетизени. Един от тях каза: „Червените песни са само за душевно болни.“

Миналия месец в Чончингския педагогически университет 28 студентки, облечени като комунистическата мъченица Сестра Джянг (Джянг Джуюн), отидоха на посещение в затвора Джази Донг. Наблюдатели повдигнаха въпроса за пропагандното естество на този ход. А наскоро пародийни снимки на Джянг също бързо се разпространиха из мрежата. Разтревожени от опетняването на мъченическия образ на Джянг, властите бързо премахнаха снимките.


NTD репортери Li Qian и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!