Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да компостираме

Градинските отпадъци като цветя, окосена трева, сено, клони, листа, както и органични остатъци от кухнята - обелки от картофи, домати, зеле, всякакви плодове, са рециклируеми и могат да се превърнат в компост...

В страни като Германия съществува работеща система за разделно събиране на органични отпадъци от населението, като те се събират отделно в кафяви кофи, които се вдигат на две седмици чрез специализирани камиони. Работниците щателно проверяват за наличие на неорганични примеси като найлонови торбички, след което събраните отпадъци се транспортират до инсталация за компостиране.

Там отново се отделят пластмасови, стъклени и метални отпадъци, които се насочват към депо. Следва шредиране на органичните отпадъци, за да се гарантира малкия размер на частиците - подготовка за следващия етап от рециклирането.

Куповете се обръщат и след няколко седмици материалът се поставя в машина, произвеждаща компост с  различни размери - за градини, цветя, ферми, опакованият компост се продава в центровете за рециклиране из страната. 100 000 тона ежегодно не гният в сметищата, а рециклирането им допринася за околната среда.

В България се проведоха няколко пилотни проекта за разделно събиране на този вид отпадъци, но като цяло подобна система не е широко приложена в страната. Най-сигурният начин да участвате в този вид екологична дейност е като си направите компост в двора и произвеждате тор без да похарчите и една стотинка.

За целта избере равно място на завет, направете купа върху гола почва или върху трева, за да може земните червеи, микроби и други организми да имат достъп до гниещите материали. Освен това почвата дава възможност за дрениране на купа. Ако купът изсъхне твърде много това ще забави процеса на гниене, затова полейте с вода, но не предизвиквайте прекалена влажност - оптималната влажност трябва да е като на изстискана гъба.

Циркулацията на въздух също е важна, тъй като повечето организми, участващи в разлагането са аеробни - обръщайте купа с вила или преместете купа в друга секция (ако имате повече място). Целта е материалът, който е бил от външната част на купа, да попадне вътре, и обратно. Готовият компост за ползване се формира в основата на купа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!