Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Армията на Китай напуска ККП?

Жасминовата революция успя в Тунис и Египет, тъй като военните отказаха да стрелят по хората. Това предизвика сътресения и отзвук сред армията на Китайската комунистическа партия (ККП). Наскоро, официалният вестник PLA Daily („Ежедневник на Народноосвободителната армия”) публикува статии, че армията има мисли от рода на "армия без партия". За пръв път се оповестява публично въздействието на вълната за отказване от партията в рамките на армията.

На 29 март PLA Daily посвети цяла страница от 7 статии да опровергае исканията на армията за премахване на политика и партизанщина, и за контрол от държавата (а не от ККП). С техники за промиване на мозъка, статиите използват "разтърсване на душата", за да опишат тази "война без оръжеен дим."

Straits Times Индонезия коментира на 16 април: "Подходът на PLA Daily показва, че ККП е нервна след като видя арабският народ да се бори срещу диктатурата, и последвалите призиви за участие в Жасминови действие в Китай."

Straits Times Индонезия заяви още, че група, наречена "Комитет на Жасминова революция" от китайски военни, е излязла с онлайн изявление на 6 март, призовавайки китайските военни да не откриват огън по демонстранти и да не се подчинява на заповеди да убиват хора.

Уу Фан, гл. редактор на China Affairs, каза: "Доколкото знам, в китайската армия, особено сред висшите офицери, съществува разбирането: "След като масова Жасминова революция започне в Китай, и един милион души излязат на улиците както по време на движението на пл. Тянанмън, каква позиция трябва да заеме китайската армия? Да остане неутрална или да се подчини на заповедите на ККП и да убиват хора?" Така че китайските военни офицери също мислят за бъдещето."

Чужди медии цитират висши военни източници, че има вътрешни промени в идеологията. Тези промени идват от новото поколение офицери, които са високо образовани и повлияни от западни идеи, като вече не са ограничени до "червените" понятия. Те започват да преосмислят връзката между партията и държавата. Промени също идват и от пенсионирани офицери, на които е известна от много години корупцията в комунистическата партия и армията.

Още по-голямо въздействие има разпространението на вълната за оттегляне от партията и армията. Straits Times Индонезия отбелязва: "Интересното е, че статията на PLA за първи път признава влиянието на оттеглянето от ККП в армията."

Статия в PLA от Цао Baoyuan, началник на генералния щаб на военната артилерийска бригада в Шенян, пише: "Танг Ингуей, интендант, отиде да изпълнява възложени задачи и е бил каран от хора да се откаже от партията. Дали са му информационна брошура. Танг я е чел с кадрите в армията си. Политизирана, контролирана от една партия армия, не може да е съвременна армия и така нататък."

Уу Фан: "От тази малка история виждаме, че кампанията за Трите отказвания се е разпространила в китайската армия. Уведомяват се военните да се оттеглят от комунистическата партия, за да се придвижат към свободата, далеч от управлението на ККП. Това ще окаже дълбоко влияние върху съзнанието и морала на китайските военни служители."

Разпространението на "Деветте коментара за комунистическата партия" и вълната за отказване от ККП са увеличили броя на оттеглилите се до над 94 милиона души на уебсайта за оттегляне от ККП на Epoch Times. Това е средно 60 000 оттегления на ден. Много от тях са войници на служба и ветерани.

Втори артилерийски полк, флотата в Южнокитайско море от 38 396 ветерани на дивизия 86, 31-ва армия, и офицерите от източната военновъздушна бригада, са се подписали под следното изявление за оттегляне от партията: "Ясно разбрах злия характер на ККП. От сега нататък се отказвам от организациите на ККП, ще приема интереса на Китай като висша ценност, за да подкрепа бъдещата армия на нацията."

Директорът на Световният център за оттегляне от ККП, Ли Дайонг каза: "Към китайските войници: вие ще имате най-голямата слава, ако спрете ККП да не убива хора. Към китайския народ: самата ККП е най-голямата катастрофа за китайската нация. Само когато ККП се разпадне, обществото ще бъде справедливо и хармонично, само тогава ще настъпи социална сигурност и стабилност."

Ли Дайонг заяви, че оттеглянето от ККП е единственият мирен път да се разгради ККП. Той призова китайските войници да се откажат от организациите на ККП: партията, младежката лига и младите пионери. В резултат на сегашната тенденция и обществено мнение, в този исторически момент на разграждане на ККП, всеки трябва да направи правилния избор за себе си и за китайския народ, за да се изгради едно по-светло бъдеще.  

NTD репортери Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!