Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Експерт: ГМО храните ще унищожат Китай

Грийнпийс обявиха, че генно модифицирани (ГМ) съставки са били открити в бебешки храни в Китай в търговската мрежа. Какво са ГМО? Как ще се отразят на екологията и човешкото тяло? Как са третирани по света и в Китай? Какво могат да направят хората, когато Китай позволява широкомащабно култивиране на ГМ ориз? Да видим подробните репортажи.

Наскоро Грийнпийс съобщиха за открити ГМ съставки в бебешки храни в търговската мрежа, полуфабрикатен ориз и други хранителни продукти в Китай. От края на 2010 г. до април 2011 г. те са изследвали произволно бебешки храни, полуфабрикатен ориз и спагети в Пекин, Ухан, Шяотао, Гуангджоу и Хонконг, за да засичат ГМ съставки.

Фанг Лифенг (Грийнпийс, отдел Храни и земеделие): „Отне ни няколко месеца да изследваме около 100 продукта, като ГМ съставки бяха открити в десет от тях. Това е много сериозно. Според Британското кралско общество включването на ГМ съставки в бебешки храни трябва да бъде разгледано сериозно.“

ГМ технологията може да промени първоначалните характеристики на организмите,
които могат да се предават на следващите поколения. Първата употреба на ГМ технологията е за отглеждане на нови сортове, които да са високо продуктивни,
антивирусни, устойчиви на вредители и хербициди.

Вредността на ГМ културите е установена в хода на производството им и чрез научни експерименти.

Юрген Зентек, професор по ветеринарна медицина във Виенския университет, установява през 2009 г., че при мишките, хранени с 33% ГМ царевица за 20 седмици или по-дълго, третото поколение намалява като тегло, размер и популация.

Американски фермери съобщават за хиляди прасета, хранени с ГМ царевица, които не могат да се възпроизвеждат. Някои са имали фалшива бременност и са „родили“ торба с вода. Индийската компания India Haryana Survey показва, че повечето биволи, хранени с ГМ памучно семе, имат усложнени заболявания като преждевременни раждания, помятания, стерилитет и  маточни смъквания. В много държави мишките измират в полята с ГМ царевица.

ГМ култури са първо култивирани в Южна Америка. Има сведения за бебета с вродени малформации.

Жертвата София от Южна Америка: „Бяхме щастливо семейство с наши собствени растения и овошки. Сега загубихме всичко, включително и брат ми. Лекарят каза да не забременявам в близките 10 години, или бебето ще има вродени малформации.“

Понастоящем никой от Организацията за храни и земеделие, Световната здравна организация, Организацията за икономическо съдействие и 250 потребителски асоциации в 115 държави не са обявили ГМ храни за безопасни. Грийнпийс предупредиха правителствата да засилят проучванията върху безопасността на ГМ храни и призоваха за незабавно спиране на комерсиализацията и отглеждането на ГМ култури.

В края на 2009 г. китайските власти одобриха два сорта ГМ ориз за отглеждане. Като най-голям производител и консуматор на ориз в света, Китай стана първата страна, комерсиализирала ГМ ориза, което предизвика много опасения и противопоставяне от страна на китайския народ. Министерството на земеделието обяви, че ГМ ориз ще стане основна храна в Китай след 3 години.

Според Йе Йонгмао, експерт по хранителната безопасност в Китай, ГМ храните съдържат токсини, причиняващи рак и аномалии в органите, дори генни мутации, което ще навреди на идните поколения. ГМ храните са забранени в много страни.

Според проф. Чен Шишионг, президент на тайванския университет Мингдао и председател на тайванската Асоциация за насърчаване на органичната индустрия, хората не могат да си позволят катастрофата, причинена от ГМ храни. Той поставя хранителната безопасност на нивото на националната сигурност.

Чен Шишионг: “ГМ храните са огромна криза за бъдещето на човечеството. Ние би трябвало да предотвратим евентуалната вреда на тази технология над нашите благоденствие и здраве.“

Мнозинството китайски нетизени и граждани силно се противопоставят на ГМ храни.

NTD репортери Zhao Xinzhi и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!