Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова

Заразени с радиоактивни изотопи храни в България

Националният център по радиобиология и радиационна защита публикува обобщените си резултати от мониторинга си след аварията в АЕЦ „Фукушима“ в Япония…


В резултатите е отчетено наличието на радиоактивни изотопи на йод 131, цезий 134 и цезий 137 в атмосферния въздух, атмосферните отлагания, дъждовната вода, растителността и овче мляко. Данните, които можете да видите тук, са получени от проби от София, Върбица, Троян, Нови хан, Велики Преслав, Железница и Радомир.

Хранителните продукти са изследвани в периода 5 – 18 април, но откритите изотопи са под установените по закон норми и не представляват заплаха за здравето. Най-високата стойност при растителността е отчетена на 5 април в Троян – 1,7 Bq/kg йод 131, 0 цезий 134 и по-малко от 0,8 Bq/kg цезий 137. Засечените най-високи стойности за овче мляко пък са от Радомир от 18 април – 1,16 Bq/kg йод 131, 0 цезий 134 и по-малко от ,16 Bq/kg цезий 137.

За да се достигне опасната норма, човек трябва да погълне поне тон, твърдят радиобилози, цитирани от „24 часа“. Освен това през последните два дни не са откривани нови замърсени проби, допълват те.

Ако все пак се притеснявате, специалистите съветват да измивате добре широколистните зеленчуци, заради вероятността по повърхността им да има полепнал радиоактивен прах.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!