Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

От Египет до Китай с Шафи

Млад мъж от Египет е осъден на смърт преди 10 години заради религиозните си убеждения. След като бяга в Канада, той започва да се бори за малцинствените вероизповедания. Досега организацията му е спасила над 300 души от диктаторски държави. Той обръща голямо внимание и на Китай.

Колко далеч е Египет от Китай? Шафи е арестуван от египетските власти преди 10 години поради християнската си вяра. Изтезаван е 7 денонощия, провесван е с главата надолу, горен с цигари, изтръгват ноктите на краката му, а в отворените му рани слагат сол и лимон, пускат кучета срещу него. За последните 12 години практикуващите Фалун Гонг в Китай са подложени на подобни изтезания, включително „тигровата пейка“, „леглото на смъртта“, бамбукови пръчки под ноктите, удари с електрошокови палки и т.н.

Шафи: „Има моменти, когато ти се иска да умреш – не искаш да продължаваш в този свят. Но има и моменти, когато искаш да се изправиш пред това предизвикателство и тази несправедливост. И това не е липсата на страх – то е наличието на страх, но и волята да продължиш. Дори да загубя живота си, пак ще отстоявам  позицията си, защото предпочитам да умра изправен на крака, отколкото да живея на колене.

Накрая Шафи избягва от затвора и бяга в Израел. С помощта на Амнести Интернешънъл и ООН той живее в Торонто като политически бежанец.

С адвокатското си минало Шафи прекарва 2 години, изучавайки канадските право и социална система. След това основава One Free World International. Досега тази организация има 28 клона по света и помага на хора от малцинствените вероизповедания.

Шафи: „Хора, които са подложени на преследване заради религиозните си убеждения – християни, евреи, мюсюлмани, бахади, ахмади, уйгури, Фалун Гонг и тибетци…“

В усилията си Шафи и приятелите му събират доказателства, чукат по вратите на политици, свързват се с образователни институции и медии и повишават обществената информираност по въпроса.

Сега в Канада се прожектира филмът „Борец за свобода“ (“Freedom Fighter”). Създаването му отнема 4 години. Екипът му отива в Пакистан и Афганистан, за да интервюира свидетели, и по него стрелят 7 пъти. Историята на Фалун Гонг също е част от този филм и зрителите са шокирани от показаното преследване на практиката и отнемането на органи от нейни последователи, извършвано от Китайската комунистическа партия.

Шафи каза, че е чул за Фалун Гонг преди 7 години.

Шафи: “Бях на среща за човешките права и говорех за ситуацията в Близкия Изток, а човекът до мен говореше за Фалун Гонг. И се почувствах засрамен,  че не съм знаел за това преди. Почувствах се засрамен. Казах си: „Защо не съм  знаел това по-рано? Защо нямам информация за него?“ Почувствах срам и отидох при него, и го помолих за прошка. От този ден реших, че ще се боря за тях както за свой народ”.

Според него ако всички малцинствени групи могат да се обединят и да си помагат взаимно, това може да бъде една велика сила.

Шафи: “Когато ходех с групи на Фалун Гонг, на уйгури, на мюсюлмани, на евреи и християни, установих, че правителството ни слуша много по-добре, дори тук, на Запад.”

Най-важното обаче е да се информира широката общественост за тези нарушения на човешките права.

Шафи: “Всеки, който е загрижен за човешките права, да изпрати имейл или писмо до китайското правителство, който гласи: „Аз бойкотирам китайските стоки, докато не коригирате и не подобрите своето положение с човешките права и не освободите затворените последователи на Фалун Гонг. Докато не освободите затворените уйгури. Докато не освободите затворените християни. Докато не освободите затворените тибетци. Няма да купувам стоките ви.“

Попитан дали е изпитвал моменти на безсилие, Шафи се поколебава и изпада в дълбок размисъл.

Той планира да заснеме друг документален филм и да покаже нарушенията на човешки права в Китай и Северна Корея. Шафи се надява, че той и екипът му могат да отидат в Китай, за да разследват заедно с канадски парламентаристи.

Шафи: “Искам да ги предизвикам по телевизията. „Призовавам ви, ако това е истина, да ме поканите – има някои парламентарни членове, които биха искали да ме придружат; имам делегация от активисти на човешките права, които биха искали да дойдат с мен. Призовавам ви да ме поканите в страната си и да ми позволите да видя вашите затвори и да говоря с вашите общества.“ Бих искал да видя как ще реагират на това предизвикателство и искам да го приемат и уважат. Ако не го направят, са страхливци.”

Предстои да се види как пекинското правителство ще реагира на това предизвикателство. NTD ще следи историята за вас.

NTD репортер: Liu Shu Jun

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!