Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег Лотосов. Epoch Times

Тибетски манастир в Китай - все още под полицейска обсада

Молебен в подкрепа на монасите от манастира Кирти. Тайпе, Тайван. 18 април 2011 год. Снимка: savetibet.ru

Тибетският манастир Кирти в провинция Сичуан все още се намира под полицейска обсада след инцидент със самозапалване на монах, прераснал в масови протести. Властите активно „превъзпитават” монасите, като освен това твърдят, че отношенията им с тях са хармонични.

Хун Лей, сътрудник от Министерството на външните работи на Китай, съобщи на 19 април, че монасите от Кирти водят „нормален живот и провеждат обичайните си религиозни дейности”, а отношенията между монасите и властите са „винаги хармонични”. При това държавният служител не пропусна да обвини САЩ в разпространението на „неверни факти”, съобщава радио „Гласът на Америка”.

В същото време задграничният тибетски сайт Phayul съобщава, че в манастира Кирти е въведен полицейски час и всеки, който се появи на улицата след 20:00 часа, рискува да бъде бит от полицията.

По данни на базираната в САЩ организация за защита на човешките права  в Тибет (International Campaign for Tibet (ICT), китайските власти провеждат в манастира „масирана кампания на патриотическо възпитание”, за изпълнението на която са изпратили около 800 партийни сътрудници от отдел Обединен фронт.

На 21 април, радио „Гласът на Америка” получи видеозапис от мястото на събитието след самозапалването на монаха Пхунцонг, състояло се на 16 март в знак на протест срещу политиката на комунистическото правителство срещу тибетците.

По думи на очевидци, когато монахът се самозапалил, полицаите загасили огъня и започнали да го бият. Тази тяхна постъпка станала причина за масов протест на монасите и жителите от област Нгаба, в която се намира манастира Кирти. След потушаването на протеста безследно изчезнали около 100 монаха, местонахождението на които и до сега е неизвестно, пише Tibet Post International.

Видеото било направено от монах изложен на голям риск и изпратено зад граница. На него са запечатани кадри на пълните с въоръжена полиция улици около манастира, а също и 20-годишният пострадал монах, който умира два дни по-късно от получените рани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!