Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Ал Джазира: 100 000 въпросa на арабите към китайските медии

Езат Шахрур, главен кореспондент на арабската Ал Джазира в Пекин, говори за китайските медии в неотдавнашния си блог постинг "Арабите имат 100 000 въпроса към китайските медии", което породи разгорещена дискусия относно китайските държавни медии и достоверността им. Шахрур критикува силно в своя постинг изкривеното представяне в китайските медии на размириците в арабския свят,наричайки го "умишлено подвеждане на общественото мнение".

Шахрур пише: "Настоящата революция в арабския свят е реформа във всички посоки и на много нива. Тя е достойна за отразяване сама по себе си. В това широко разпространено и широкообхватно движение справедливостта е на страната на арабските народи, но те са грешно интерпретирани от китайските медии."

Шахрур посочва, че репортажите на китайските медии рядко отразяват избиването на либийци от режима на Муамар Кадафи. "Китайските журналисти съпровождат поддръжниците на Кадафи в предварително подготвени сцени по улици, болници и училища, така че да е удобно за репортаж… но е трудно да ги намериш на важни пресконференции на опозиционната партия."

"Китайските медии съобщават главно за действителния конфликт и за "нападенията" на Запада над Либия. За разлика почти липсват анализи по либийски политически въпроси, включително и за разпадането на правителството на Кадафи, за дългосрочния политически облик на страната и за причината толкова много либийци да са така недоволни от управника си", пише Шахрур в блога си, като цитира статията "Щраусовата политика на китайските медии".

"Просто не виждам какъв е смисълът медиите да харчат толкова много пари за подготовка на журналистите си да отидат на опасно място като Либия", пише Шахрур. "Китайските репортери постоянно изтъкват, че мнозинството либийци подкрепят Кадафи, така че предполагам онези членове на опозицията, които ежедневно се събират по улиците и на обществени места, трябва да са от някаква приказна страна на чудесата?"

"Китайските медии ни казват как силите на Кадафи вземат превес над опозицията, но не ни казват, че има десетки хиляди чужди наемници, избиващи либийци по нареждане на Кадафи."

Според Deutsche Welle Китай гледа на базираната в Катар новинарска мрежа Ал Джазира като на модел за не-западна медия, спечелила световна известност. Ето защо думите на Шахрур имат специална тежест.

Коментар към неговия блог постинг гласи: "Благодаря Ви, че давате на китайския народ ново огледало, така че да може да вижда картина, различна от създаваната от държавните медии."

Друг коментар посочва: "Вероятно знаете, че в Китай има отдели за пропагандата на всички нива на властта. И това, което правят по цял ден, е да препредават изискванията на партията към различните медии."

Китай е одобрил 45 млрд. ренминби от бюджета си за "подобряване" на международния си имидж и разширяване на глобалното влияние на държавните си медии.

Шахрур е убеден, че китайските медии нямат глас, поради липсата им на достоверност.
"Към тях липсва доверие в Китай – как може да са уважавани в международен план?"

Той посочва, че достоверността е това, което дава живота на една медия. "Медиите имат отговорността и задължението да отразяват събитията изчерпателно."

NTD репортери Tang Rui и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!