Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олег Лотосов. Epoch Times

Защо китайските власти фалшифицират данните за загиналите при аварии

Данните на китайските власти за загиналите по време на различни аварии и катастрофи отдавна са подлагани на съмнение. Оказва се, че тези данни често се ограничават до цифрата 9 и това съвсем не е случайно...

Китайските власти нерядко фалшифицират информацията за загиналите в резултат на аварии. Снимка: epochtimes.com

Както съобщава изданието „Янчен Уанбао” в периода от 2010 година до сега в Китай са се случили поне 8 аварии, в които броят на жертвите според официалните данни е 9 души.

Статистика на авариите: взрив на химически завод в град Дацин, провинция Хейлундзян – загинали 9 души; област Нинсян, провинция Хунан, взрив на кола с пиротехника – загинали 9 души, ранени 9 души; град Дзесю, провинция Шанси, изтичане на въглероден диоксид в електростанция – в резултат на отравяне загиват 9 човека; в провинция Синдзян станали три аварии за два дена – загинали 9 човека, а 4-ма били ранени; област Пучен, провинция Шенси, взрив на завод за пиротехника – загинали 9 човека, ранени 8; град Лохе, провинция Хенан, взрив на завод за пиротехника – загинали 9 души, ранени 21; град Баодзи, провинция Шенси, взрив на завод за пиротехника – загинали 9 души, ранени 5; град Сяои, провинция Шанси, взрив на парен котел в предприятие – загинали 9 души, ранени 4 и т.н.

Кореспондентът на изданието обяснява, че съществува държавен стандарт, според който наказанието на чиновника или директора на предприятието се определя от броя на загиналите.

Ако броят на жертвите е от 3 до 9 човека, то инцидента се смята за „сравнително голям”, а ако жертвите са от 10 до 30, то тогава той се определя като „много голям”. Във вторият случай делото се разследва от Държавния съвет, а с по-леките случаи се занимават местните власти.

Много нетизени започнаха активно да обсъждат тази новост, прилагайки множество доказателства за фалшифицирани данни на загиналите при аварии станали в техните райони. Те съобщават също, че съществува норма за загиналите на година, която властите се стараят да не превишават, използвайки фалшива статистика.

„Имаме много удивителна страна... причината за повечето проблеми се състои в отсъствието на ефективен механизъм за контрол. За да избегнат понасяне на отговорност и да покажат успехи, те [чиновниците] могат да направят абсолютно всичко, което поискат”, - пишат блогъри от Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!