Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алина Танько (Epoch Times)

Цветът на храната и нашето здраве

Тези продукти защитават кръвоносните съдове и подобряват зрението, намаляват тахикардията, болките в мускулите и напрежението, охлаждат и успокояват. (Снимка: MICHAEL URBAN / AFP / Getty Images)

Нашето здраве не е само количеството на приемани витамини и минерали. Често по-значителен принос за настроението и състоянието ни имат така наречените цветови компоненти. Доказано е, че цветът на храната може както да подобри храносмилането, така и да намали апетита.
Освен цветовите нюанси на храната, влияние оказват и осветлението и обстановката. През 2010 г. в Европа е проведен експеримент: с помощта на специално осветление обикновени храни са оцветени с несъответстващи на естествените им цветове. Така месото е сиво, млякото се превръща в нещо лилаво, а зеленият грах изведнъж става червен. Поканените доброволци (достатъчно изгладнели) изненадват експериментаторите: повечето от тях не се докосват до готвените ястия, а тези, които все пак се решават да го направят, след това не се чувстват добре.
Човешкият мозък получава информация чрез сетивата, като така образува образи за възприятие на света. Шестте сетива – това са очите (зрение), носът (обоняние), езикът (вкус), кожата (докосване), ушите (слух) и вестибуларният апарат (чувство за баланс и положение в пространството). Какво се случва, когато например видим ябълка? Зрителното възприятие е от първостепенно значение; то стартира процес на слюнкоотделяне. Чувствата за мирис и вкус, от своя страна, са свързани с този процес, формирайки цялостна картина.
По време на хранене трябва да са налице подходящо осветление и правилно поднасяне на готовите ястия. Например за подобряване на апетита и храносмилането се препоръчва сервирането на храната в жълти, оранжеви и червени съдове; осветлението също трябва да бъде добро. За тези, които са свикнали да озаптяват апетита си, е подходящо хранене при слабо осветление и поднасяне на храната в съдове в тъмни тонове – бордо, синьо или черно.
Правилният избор на продукти с необходимия цвят може да пребори заболявания, докато липсата в менюто на храни с определени цветове може да доведе до физически и душевни разстройства.
Белият цвят
Храните с бял цвят – като ориза, млякото, картофите и тестените изделия – са богати на въглехидрати. Белите продукти намаляват раздразнителността и изхвърлят токсините от тялото.
Червеният цвят
Цвеклото, камбите, ягодите, доматите и вишните повишават работоспособността и стимулират обмяната на веществата, подобряват и кръвообращението. Помагат срещу лошото настроение и депресията. Динята, папаята и доматите съдържат ликопен – антиоксидант, който помага за укрепване на сърдечния мускул и в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания.
Оранжевият цвят
Морковите, мангото, портокалите, тиквата, кайсиите и сливите възстановяват нервните клетки, подновяват мускулната тъкан, изчистват организма от вредни вещества, подобряват настроението, намаляват умората и апатията. Храните с оранжев цвят съдържат антиоксиданти, бета-каротин, който подсилва имунната система, витамин С и фолиева киселина, които укрепват сърдечно-съдовата система.
Жълтият цвят
Лимоните, кашкавалът, ананасите, ябълките и бананите подобряват апетита, прочистват кръвта и стимулират храносмилането. Съдържат голямо количество витамин С и каротиноиди. Синапът и куркумата съдържат антиоксиданта куркумин, който помага в борбата с възпалителните процеси в организма. Жълтите храни подобряват умствената и физическата активност, скоростта на възприемане на информацията и повишават настроението.
Зеленият цвят
Марулята, зеленият грах, броколито и зеленото грозде активират имунната система, нормализират кръвното налягане, подобряват зрението и облекчават напрежението. Плодовете и зеленчуците със зелен цвят съдържат много витамини и хранителни вещества като лутеин (естествен антиоксидант), витамини В, А, С, К, Е, калий и фолиева киселина. В ежедневното ви меню задължително трябва да присъства храна със зелен цвят. Тези продукти помагат да се справите с всяка липса или излишък на храна.
Синият цвят
Черно грозде, лилави картофи, сливи, боровинки, френско грозде. Тези продукти защитават кръвоносните съдове и подобряват зрението, намаляват тахикардията, болките в мускулите и напрежението, охлаждат и успокояват.
Виолетовият цвят
Грозде, патладжани и къпини. Предотвратяват колики, укрепват имунната система, намаляват болката в очите и помагат при ревматизъм, нервни разстройства и заболявания на пикочния мехур.
Синият цвят
Сливите и боровинките са добро средство срещу стреса и главоболието. Храните със син цвят имат антисептично, антибактериално и противогъбично действие и помагат при заболявания на гърлото.
Кафявият цвят
Кафявото не принадлежи към основните цветове на спектъра, но си струва да го разгледаме по-отблизо. Кафе, чай или парче шоколад – изборът е ваш. Храните с кафяв цвят стимулират мозъчната дейност и увеличават работоспособността.
Като следите и коригирате диетата си, можете да подобрите психическото си благосъстояние и впоследствие да постигнете физическо възстановяване. Ако сте забелязали, че в менюто ви преобладава определен цвят, тогава може би се нуждаете от качествата, които характеризират именно този цвят.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!