Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

Китайските власти забраниха на тибетци да направят помен за жертви на земетресение

Китайските власти забраниха на тибетци да извършат заупокойна церемония по случай една година от земетресението в провинция Цинхай, отнело живота на хиляди. Освен това държавните служители отнемат земята на местните тибетци и ги преселват в тесни жилища.

Тибетски монаси помагат в търсенето на оцелели след земетресението. Провинция Цинхай. Април 2010 година. Снимка: AFP

На 14 април Дадун Туптен, от представителството на Далай Лама в Австралия, разказа за кореспондент на Epoch Times: „Според нашите тибетски традиции, една година след смъртта на човек е много важна дата. На този ден задължително трябва да се проведе заупокойна церемония с четене на канони, за да може душата му да почива в мир. Но китайските власти забраниха на тибетците да проведат тази церемония. Те дори не позволиха на роднините на загиналите да поканят високопоставени монаси от други манастири да посетят пострадалите райони и да извършат религиозните ритуали”.

При това официални китайски медии широко разпространиха, че на 14 април в годишнината от земетресението в област Юйшу е било проведено триминутно мълчание в памет на загиналите.

По този повод Туптен казва, че от една страна китайският комунистически режим преследва тибетците, а от друга прави тази церемония почитайки паметта им.

„Това е двойната политика на режима, отдавна станала нещо обичайно в Китай” – казва тя.

Разрушителното земетресение с магнитут 6,9 е станало на 14 април 2010 година в област Юйшу, провинция Цинхай. Според официалните данни на китайските власти, са загинали 2698 души, а 270 са безследно изчезнали. Но според неофициални данни, броят на загиналите надвишава 10 000.

Отнемането на земи и народните протести

Въпреки, че от бедствието е минала вече година, много от жителите на пострадалите райони все още живеят в палатки. Селяните от най-пострадалото село Дзегу, разказаха на кореспондента, че строителство така и не е започвало, въпреки обещанията на властите това да се случи през април тази година.

Джаси Додзе, тибетски бежанец от област Юйшу, живеещ в момента в Индия, разказа, че след земетресението местните власти са започнали да отнемат земята на тибетците под предлог строителство на нови домове. В момента тибетските скотовъдци са загубили почти половината от земята си.

При това, както разказва Додзе, тибетските семейства, които обикновено имат по 6-7 деца, биват изселвани в жилища с площ 60-80 кв.м. Тази политика на правителството предизвика множество протести.

Последният голям протест се проведе на 1 април. Почти хиляда тибетци се събраха около административната сграда на областта, скандирайки: „Предците ни са обработвали тази земя и са се грижили за нея, а сега правителството ни я отнема заедно със стопанствата ни. Животът ни е по-лош от смъртта, по-добре ще е да ни убиете”.

Държавните служители отговарят, че тибетците нямат никакви права над тази земя, която е собственост на държавата, разказа Туптен.

За да разпръснат демонстрантите, властите изпратили военизирана полиция. Много от участниците в мирния протест били бити, а около 10 човека, арестувани. Сред арестуваните от полицията били и двама възрастни тибетци на 71 и 77 години. Местонахождението им до момента е неизвестно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!