Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

"Диалогова рамка Япония-САЩ-Индия"

Репортаж на японския Kyodo News цитира дипломатически източници, че Япония, САЩ и Индия са се споразумели да създадат нова рамка за официален диалог на високо равнище, за да обсъдят въпроси като регионалната сигурност, главно за целите на анализ и отговор на заплахите от Китайската комунистическа партия (ККП).

На 10 април Kyodo News цитира дипломатически източници, че японският и индийският зам. министри на външните работи, Кеничиро Сасае и Рао, са постигнали споразумение на 8 април, за създаване на "Диалогова рамка Япония-САЩ-Индия".

Предполага се, че основната цел на тази рамка е да анализира и отговори на заплахите от Китай. Експерти смятат, че ККП ще реагира и протестира.

Бързият растеж на военните разходи на ККП напоследък, както и липсата на ядрена прозрачност, предизвикаха опасения у съседни страни. Първоначално Индия не искаше  да се включи в сътрудничеството с Япония и САЩ, но сега реши да сътрудничи и предложи "Диалогова рамка Япония-САЩ-Индия". На министерско ниво, стратегическият диалог между Индия и САЩ ще продължи.

Адмирал Робърт Уилард от флотата на САЩ, описа отношението към разширяването на китайската армия, в Политехническия институт към Нюйоркския университет.

Главнокомандващ флотата на САЩ в тихоокеанския регион до преди две години, Уилард подчерта, че Индия е най-популярната демократична страна, с развиваща се икономика и влияние в Югоизточна Азия. Индия и САЩ са естествени партньори
и ще увеличават стратегическото си сътрудничество.

Повечето азиатски съюзници на САЩ се надяват те да се въвлекат по-активно във въпросите за мира в региона на APAC, но Уилард отрече, че "САЩ ще ограничава Китай". Той заяви, че САЩ и съюзниците ще продължат да полагат усилия за поддържане на безопасността в региона.  

Уилард ясно заяви, че присъствието на САЩ в тихоокеанския регион е за да поддържа мира и сигурността. Ядрената милитаризация на Северна Корея е един от факторите за нестабилност в региона на APAC. Като главен съюзник на Северна Корея, Китай играе ключова роля в решенията за действията на Северна Корея. САЩ се надява Китай да играе тази роля по-отговорно.

Уилард заяви, че министър на отбраната на САЩ, Робърт Гейтс, е поискал два пъти диалог на високо равнище с Китай, за тяхната ядрена стратегия, мрежите, космическите технологии и т.н. Отговорът на китайските власти е "въпросите подлежат на обсъждане".

САЩ се надява, че ККП ще промени съществуващите си практики и ще прояви отговорно отношение, особено относно мрежовата и космическите технологии,
които влияят на сигурността в глобален мащаб.


NTD репортери: Shang Yan и Guo Jing

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!