Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И.А.

Конкурс за свирене с уста

Международен конкурс за свирене с уста се проведе в Северна Каролина, САЩ, съобщи Ал Джазира…


Конкуренцията е силна, тъй като в състезанието участват 14 страни и 25 американски щата.

"В миналото свиренето с уста се е смятало за действително висша форма на изкуство и се е използвало във филми и др., така че моята цел е сега да го представя на по-младата публика и да го направя нещо хип отново", сподели Тим Егерт, един от участниците.

Тазгодишните конкуренти варират от 90 до 7-годишни. Еверет Оба, от Япония, каза, че със своето участие се надява да даде морална сила на сънародниците си да се възстановят по-бързо от бедствията.

Асим Гораши, от Бризбън, Австралия, е учен, който изследва научната страна на свиренето с уста, като сподели, че то е изкуство, преминаващо културните граници на отделните страни. Според него свиренето с уста се е използвало за различни цели в историята, като например да се примамват мишките в балканските страни, да се гонят змиите и бедността в азиатски страни, както и от моряци срещу силните бури в морета и океани.

"Свирещата с уста жена" е прозвището на Филис Хейл, която си изкарва прехраната с него, като пътува и изнася концерти по САЩ. Тя сподели, че е открила таланта си по време на погребение, когато са я накарали да свири в пеещ квартет, при което за пръв път е установила, че свиренето с уста може да успокоява слушателите.

"Изглежда, че стоейки около тези свирачи с уста, аз също поприхванах някаква техника", се опита да се похвали репортерът на Ал Джазира – "или може би не…", бързо трябваше да си признае той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!