Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова

Учените открили нова елементарна частица?


Физици от ускорителя „Теватрон“ на американската национална лаборатория „Ферми“ са получили данни, които могат да бъдат доказателство за нова елементарна частица или дори нова природна сила.


Учените още не са уточнили какво точно са открили, пише „Ню Йорк таймс“. Ако обаче се окаже, че не е статистическа грешка, физиците до момента имат две предположения – нова елементарна частица (нова и неочаквана разновидност на дълго търсения Хигс бозон*) или нова природна сила (като гравитацията и електромагнетизма). Но което и от двете да е, ако се окаже вярно, може да разтърси конвенционалната физика. Разбира се вероятността да се окаже, че причината за резултатите е нещо, което все още не е разбрано от съвременната физика, също съществува.

При опитите се оказало, че в над 250 случая от очакваните, сблъсъкът на частици произвеждал енергия от порядъка на 144 милиарда електронволта. Или това е огромно количество енергия, което според учените може да бъде продукт само на нова частица или ново взаимодействие.

Ускорителят е вторият по мощност в света след Големия адронен колайдер, но се очаква да прекрати дейността си най-късно септември т.г., поради липса на финансови средства.

*Хигс бозон – това е единствената елементарна частица, която не е наблюдавана експериментално, но за съществуването й се предполага на база на стандартния модел във физиката за елементарните частици.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!