Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Heng He (Epoch Times)

Китайският режим с паспорти и визи срещу активисти

Паспортите и визите са оръжието, използвано от китайския режим за контрол на китайските граждани и чужденците. Преди дни бе задържан изтъкнатият артист и активист Ай Уейуей (Ai Weiwei). Арестът му не беше изненада, тъй като в последно време в Китай бяха похитени много активисти и адвокати на човешките права...

Китайска охрана проверява паспорта на кандидатка за американска виза, докато тя подава документи в американското посолство в Пекин. (Goh Chai Hin/Getty Images )

Според хонконгската Китайска организация за защита на адвокатите на човешки права (China Human Rights Lawyers Concern Group) над 30 активисти са били подложени на това, което ООН нарича „принудително изчезване“.

Това не е първият път, когато държавната система за контрол на влизащите и излизащите от страната се използва от различните нива на китайските власти. Само през изминалата седмица бе съобщено за три случая. Обичаен мотив е, че съответното лице „не е приятел на китайския народ“.

Началото на тази практика не е ясно. Първият известен списък на лица със забрана за влизане в Китай е с имената на студентите, избягали от Китай след Кръвопролитията на пл. „Тянанмън“ през 1989 г. Симпатизантите на тогавашното демократично движение също са включени.

Режимът използва различни начини за наказание на онези, които откажат да го следват, в зависимост от статуса на жертвата: отказ на входяща виза или на подновяване на паспорта за китайски граждани, или отказ на виза за чужденци.

От началото на преследването на Фалун Гонг през 1999 г. отказът за подновяване на паспорт става обичайна практика за китайските консулства в западните държави. Този отказ обаче не е ограничен само до практикуващите Фалун Гонг. Типичната причина, изтъквана от китайските чиновници, е: „Знаете защо.“

През 2002 г. Чен Шяопинг (Chen Xiaoping), гостуващ лектор в Харвардския университет, дава гласност на тези нарушения, като завежда дело срещу китайското консулство в Ню Йорк, китайския национален народен конгрес и постоянния му комитет.

Чен е много известен експерт по конституционно право в Китай, преди да бъде хвърлен в затвора заради подкрепата си към студентите на Тянанмън през 1989 г. Той заминава за САЩ през 1997 г. като гостуващ преподавател, с валиден паспорт и виза. След изтичане валидността на паспорта му китайският генерален консул в Ню Йорк отхвърля молбата му за подновяване без никакви обяснения.

Чен проучва собствения си случай и установява, че с отказа си да поднови паспорта му нюйоркското консулство е нарушило китайската конституция, закона за национална принадлежност, паспортния закон и закона за входно-изходен контрол на гражданите.

Използването на входно-изходния контрол за политически цели не спира на границите на континентален Китай. Този метод е използван многократно и в Хонконг.

Колкото до дискусиите дали в Китай има върховенство на закона, всъщност няма нищо за дискутиране. От произтеклите случаи под носовете ни, извън континентален Китай, в САЩ и по света ясно се вижда, че нарушението на китайските закони  и конституция идва директно от върха – от управляващата партия, системно и преднамерено.

С развитието на китайската икономика управляващите на режима изглежда са все по-малко уверени в себе си. Можем ли да очакваме от тях да се променят, да са по-уверени, да уважават собствените си закони и основните права на хората? Едва ли

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!