Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"В Китай всеки ден е 1 април"

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете CC бутона.

На 31 март известният китайски уебсайт Netease се възползва от първи април, за да си направи шега с ККП (Китайската комунистическа партия), което бе приветствано от нетизените. Страницата скоро бе свалена от ККП.

В първото си издание Netease публикува "Щастливи времена", новинарски материал за пророчеството на маите за 2012г., в който китайците са имунизирани срещу бедствия.

Както се споменава в новината, причината за имунитета им е дългосрочното излагане на токсични продукти, като завивките "Black Heart Quilt", заразеното с меламин мляко, забранения оцветител "Sudan red", съдържащи дихлорвос шунки, метанолово бяло вино, формалдехидна бира и диоксанов шампоан. Добавете традиционната медицина и "Книгата на промените", и китайците са еволюирали в нов трансцедентален вид.

Материалът е в 8 части, сред които общество, живот, събития, спорт и култура.
В частта "Общество" се посочва, че къщите са толкова неустойчиви и евтини, че гражданите издигат банери с настояване за събарянето им. В "Събития" вълни от "Мade in China" помитат света, а китайски граждани с високо телесно съдържание на йод нямат страх от ядрена радиация.

Шегите в първото издание на "Щастливи времена" бяха незабавно приветствани от нетизените, които признаха, че Netease е свършил отлична работа с изобличаването на социалния мрак в Китай. Тези шеги обаче не бяха приети добре от ККП и страницата изчезна няколко часа след появата си. Нетизените бяха загрижени, че редакторът на Netease ще бъде поканен от полицията "на чай".

Зан Айзонг, независим коментатор, каза: "Стореното от Netease беше популярно, но бе изтрито, което е знак за задкулисната намеса на ККП. Можеш да затвориш страница, но не можеш да затваряш усти. Може би са я видели само 100 човека, но новината за изтриването й може да се разпростре до 500 или 1000 души. Изтривайки я, те привличат повече внимание."

Около 1 април много хора в Китай обсъждат "шегобийски истории" в Интернет.

В статията "Всеки наш ден е 1 април", авторът пише: "Треска за сол, фалшиви лекарства,
заразено мляко на прах, жилесто свинско с кленбутерол… за Бога, не са ли това подаръците ни за 1 април?"

"В Китай всеки ден е 1 април; темите, с които се правят хората на глупаци, се сменят ежедневно. Ролята на китайския народ е да е вечният глупак", продължава той.

На 1 април China Youth Daily публикува статията "ККП не трябва да принуждава хората да водят живот на глупаци".

Според коментатора Цао Лин за властите е обичайно да правят хората на глупаци – това е институционно.

Цао пише, че след като един скандал е разобличен, обясненията на властите са нелепи като първоаприлска шега. По думите му, в медийните репортажи те са представени като инциденти поради технически причини или пък за виновни се посочват подчинени – невинните началници не знаят за случващото се.

Цао посочва, че тъй като ККП монополизира пресата, източниците и правото на интерпретация, тя може да казва каквото поиска и се осмелява да се подиграва с хората.

ККП системно крие новини за природни бедствия и инциденти поради причини като
т. нар. избягване на социални безредици и "поддържане на стабилност".

Цао изтъква, че именно потулването от правителството е това, което причинява хаос, а не "глупавият народ". Управляващата партия е тази, която се опитва да прикрива.

По въпроса за демокрацията той заяви, че ККП отказва демокрация под предлог ниската грамотност в Китай – просто един пример за това как партията се подиграва с гражданите си.

Цао споделя, че е много недоволен от опитите на ККП да кара китайците да изживяват първи април всекидневно.

В един микроблог бе проведена анкета относно 13 първоаприлски теми с въпрос към читателите какво според тях ще се случи: спад в цените на жилищата, повишения на заплатите, намаляване на данъците, подобрения в здравеопазването, безопасност на храните, безопасност на ядрената енергетика, стесняване разликата между богати и бедни и т.н. Накрая авторът заявява, че всички горепосочени са просто първоаприлски шеги.

NTD репортери: Ли Джипинг и Шуе Ли

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!