Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потъналият палат

Най-голямото запазено покрито водохранилище в Истанбул е построено от император Юстиниян през 532-542 г. Дължината му е 140м, широчина 70м, има 336 колони с височина 8м, подредени в 12 редици по 28 колони, покрити с коринтски капители. Капацитетът на цистерните е 80 000 куб.м. Въздухът е свеж, независимо че конструкцията е изградена под земята.

В резервоара се е съхранявала питейна вода, която по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, която се намира на 19 км северно от града. Съхранението на запаси от питейна вода в миналото е правило Константинопол един от трудно превземаемите градове в древността.

Разположението на резервоара е в непосредствена близост с базиликата  „Св.София”, откъдето идва и названието му „Цистерна на базиликата” или водохранилище на базиликата.  

В Йеребетан сарнъджъ (наименованието на турски) се провеждат редица културни събития, сред които и HIPnosis- българско съвременно изкуство на куратора Ирина Баткова и българския видеоартист Георги Ружев. Синтез от фото, видеоарт, анимация, музика, светлина, 2D принт и литографии,  съживява древни образи и звуци от Константинопол и Истанбул. За експониране на инсталациите във водата са необходими 5 дни и 15 чифта рибарски ботуши.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!