Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Помощ за Япония? – Китай отстъпва назад

За да подпомогнат ударената от земетресение и цунами японска икономика, страните от G-7 се намесиха във валутния пазар, за да намалят покачването на стойността на йената. За момента обменният курс йена-долар е стабилен. Китай обаче не се включи в спасителните финансови операции. Липсата на отговорност на ККП (Китайската комунистическа партия) в международните дела предизвика загрижеността на много държави. Френските медии също отправиха критики към ККП...

Франция бе координатор на финансовата спасителна операция. След тази акция френският финансов министър, Кристин Лагард, определи като срамна липсата на съдействие от Китай. Много френски медии разкритикуваха ККП заради пренебрежението към съседна Япония и отказът на партията да поеме отговорност в качеството си на голяма държава.

На 24 май френският сайт, Lepost, публикува статия, в която се твърди, че Китай, втората по големина икономика в света, е отказал да помогне на Япония, която страда от тежки природни бедствия.

Френският репортер на изданието, L'Express, Кристин Керделан, публикува материал „Кога Китай ще се превърне в отговорна голяма държава?“ В него се посочва, че въпреки факта, че Китай е станал втора по големина икономика в света и се опитва да се възползва от статута си на развиваща се държава, китайското правителство винаги е било безразлично и отказва да поеме отговорност – било то в Международния валутен фонд, Световната търговска организация, срещите на върха на ООН за климатичните промени или в G-20, зачитайки само собствените си интереси.

Статията провокира дискусии дали Китай е арогантен или има намерения за господство.

В действителност икономическото развитие на Китай, действията на ККП в международната общност и посоката на бъдещето й по отношение на отбраната, външните работи и външната икономическа политика, са много неясни. Това предизвиква загриженост и бдителност в много държави.

Неотдавна руски експерти от 'The Valdai Club' публикуваха в Москва проучване върху връзката между Русия и САЩ. В него се посочва, че Русия може да брани собствените си интереси и да си сътрудничи със САЩ, но има опасения относно неясните намерения на Китай.

Международният отдел на БиБиСи наскоро делегира организация за проучване на общественото мнение да проведе анкета. В сравнение с 2005 г. има сравнително голямо увеличение на броя хора в развитите държави, включително и в G-7, които гледат негативно на икономическия растеж на Китай. Повечето от тези държави са важните търговски партньори на Китай. Участниците в проучването са на мнение и че ККП прилага нечестни търговски практики.

NTD репортери: Шан Ян и Бинг Ин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!