Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jin Jing, Epoch Times

Кризата с питейната вода на Китай

Работник доставя минерална вода по централните пекински улици. Въпросът за качеството на китайската питейна вода бе повдигнат на Световния ден на водата. (Liu Jin/Getty Images )

Въпросът за качеството на китайската питейна вода бе повдигнат на Световния ден на водата. Репортажи и изявления на професионалисти сочат към криза на питейната вода в страната.

Въпреки изтичащия на 1 юли 2012 г. петгодишен период, предоставен на водните компании за приравняване с по-високите правителствени санитарни стандарти за питейната вода, замърсяването на питейната вода и питейните водоизточници си остава сериозен проблем в Китай.

По думите на Ли Уей (Li Wei), секретар на китайската Фондация за опазване на природната среда, качеството на 27.6% от повърхностните води на Китай са паднали до най-ниския според Индекса за качество на водата клас 5, което ги прави практически неизползваеми. Вторият национален доклад за оценка на водата пък гласи, че 36.5% от питейната вода в Китай не е годна за пиене.

Друг проблем е остарелият стогодишен метод на Китай за пречистване на водата, посочва
Economic Observer.

Работещ във водоснабдителна компания сподели пред Epoch Times, че за да предотврати вторичното замърсяване вследствие на развиващи се микроорганизми по време на транспортиране и складиране, компанията е повишила концентрацията на хлорин над 0.8 части на милион, което увеличава риска от образуване на карциногенни химикали. Националният стандарт за остатъчен хлорин в питейната вода е 0.3 части на милион.

Друг работник във водна станция в Югоизточен Китай посочва, че в питейната вода в страната има над 60 химикала, при позволени едва 15 в китайските „Санитарни стандарти за питейната вода“. Поради недостига на вода в Китай, докато не е налице широкомащабно тежко натравяне с питейна вода, правителството не е склонно да възпрепятства водоснабдяването и да създава потенциална социална нестабилност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!