Следвайте "Буднаера" в Телеграм

АЕЦ проблеми в Китай

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете .

Атомната електроцентрала Дайа Бей в Шенджен е укривала редица аварии. Хонконгски медии разкриха тези инциденти, включително за отказа на контролни пръти през 2008г. Ядрената станция, която е само на 50 км от Хонконг, поражда сериозни притеснения…

Хонконгският Apple Daily съобщи на 22 март, че АЕЦ Daya Bay е крила за аварии с контролни прътове в продължение на 3 години. От уебсайта на Администрацията за ядрена безопасност на Китай (CNSA), Apple Daily е установил, че системите за съхранение на ядрено гориво и контролни пръти на реактор 2 са се повреждали, като един контролен прът е бил дори заклещен.

Миналата година в парния двигател са намерени гумени пръстени, скоби и други дребни предмети. Но в доклада на CNSA не се споменава за броя на повреждалите се контролни пръти, нито за последствията от това, като не е имало и последващ доклад.

Професор Ху Джонгхао, от хонконгския Политехнически университет, каза, че един проблем с контролните пръти е нещо много сериозно. Ако природно бедствие или други фактори причинят спиране на електричеството и съответно на водната охладителна система, и контролните пръти не могат да спрат реакцията, положението
в Daya Bay ще бъде по-тежко от това в Япония.

Лин Чуан, ядрен инженер, каза: "Ядрените реактори имат две важни неща: контролни пръти и система за охлаждане на циркулиращата вода". Ако контролните прътове се провалят и системата на охлаждащата вода не е наред, това ще доведе до станалото в японските атомни електроцентрали.

Хонконгският Economic Times съобщи миналата седмица, че за атомните електроцентрали разположени в крайбрежните зони съществува потенциален риск от цунами. Всеки инцидент може да причини щети, не по-малко от тези на АЕЦ Фукушима в източна Япония.

Лин Чуан: "Всяка АЕЦ на брега на морето би била изложена на такъв риск".

АЕЦ Daya Bay не е споменавала за никакви проблеми в продължение на много години. На 23 октомври миналата година имаше сериозно изтичане, излагащо на риск околните жители. Властите спряха новината, информирайки Хонконг едва няколко седмици след като Apply Daily изложи инцидента.

Веднага след ядрената криза в Япония, АЕЦ Daya Bay предизвика интереса на обществото в Хонконг. Анонимен китайски ядрен експерт заяви, че ядрени аварии не могат да се крият по „съображения за сигурност". Обществеността трябва да бъде информирана.

Въпреки това, Ли Чинг, директор по опазването на околната среда в Гуандонг каза, че атомните централи в Гуандонг са абсолютно безопасни и нямат нужда от преоценка.

Ядрен експерт каза: "От гледна точка на ядрена сигурност, такова нещо като абсолютна сигурност не съществува. Необходимо е да се прави преразглеждане на безопасността на предишни настройки".

Уен Шилин, хонконгски консултант в АЕЦ Daya Bay, постави под въпрос ядрените горивни пръти, произведени в Китай с не дотам високо качество. Той каза, че мащабът и капиталът на станцията продължават да набъбват тези години. Неопитен персонал се радва на бързо повишаване в управлението. Те дори са били помолени да ръководят и други специализирани ядрени проекти, интересувайки се само от интересите на компанията.

Дойче веле заяви, че причината хората да са така притеснен за ядрената безопасност в Китай не е техническият аспект, а по-скоро социалната система на китайския комунистически режим.

Според Дойче веле в китайската система липсват прозрачност и професионална етика. Професионалните регулации са малко. В Китай има твърде много корупция, фалшиви лекарства, замърсени храни и калпав строеж. На 19-ти януари 2010 год., управител на Китайската национална ядрена корпорация бе осъден за получаване на 6.6 милиона юана подкуп, засилвайки тревогите на хората за ядрената безопасност на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!