Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И.А.,

Работна група към ООН призова за освобождаването на Гао

За незабавно освобождаване на известния китайски адвокат по човешки права, Гао Джишенг, призова работна група към Комисията по човешки права на ООН, съобщи Ройтерс…

Гао е в неизвестност от април миналата година, когато е бил отвлечен от китайските власти отново, наскоро след като бе освободен от предишното му отвличане, при което е бил изтезаван жестоко, според негови сведения.

Преследването на този християнски адвокат по човешки права е в резултат на неговата упорита адвокатска защита на преследвани от властите последователи на медитативната практика Фалун Гонг.

Работната група към ООН сега призова китайското правителство да възстанови щетите, нанесени на Гао.

„Работната група на ООН смята, че това задържане е в нарушение на международното право, защото изчезването на Гао бе наказание за неговото упражняване на основното му човешко право, и защото правителството не успя да посрещне дори минималните международни стандарти за съдебен процес”, се казва в изявлението на групата, която работи към Комисията по човешки права на ООН.

Съпругата на Гао, Генг Хе, която е потърсила убежище в САЩ заедно с двете им деца след отвличането на съпруга й от китайската секретна полиция, написа ново обръщение към президента на САЩ, което Ню Йорк Таймс публикува в неделя на своята уебстраница.

В него Генг Хе апелира към Барак Обама да поиска от лидера на Китай, Ху Джинтао, да бъде разрешено на Гао да контактува семейството си.

„На китайското правителство не трябва да се разрешава да твърди, че е нация, която функционира под управлението на закона, когато преследва тези, които се опитват да осигурят, че уважава закона. …Когато правителството заглушава несъгласието, международната общност трябва да надигне глас”, пише Генг.

Настоящото изявление на работната група към ООН излиза в момент, когато Китайската комунистическа партия засилва репресиите срещу адвокати по човешките права, дисиденти и блогъри. Управляващата комунистическа партия се опитва да потиска зачестяващите напоследък протести, особено след направените онлайн призиви за Жасминова революция в Китай и последвалите про-демократични масови събирания в някои големи градове на страната.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!