Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertsonq Epoch Times

Тибетски културен уебсайт спрян в Китай

Известен тибетски културен уебсайт в Китай бе спрян въпреки многобройните си опити да успокои цензурата. TibetCul, съкращение от Tibetan Cultural Net, бе виртуалното място за срещи на общност от 80 000 тибетци и китайци, интересуващи се от тибетската култура...

Уебсайтът TibetCul преди внезапното му спиране. TibetCul е независим сайт, фокусиран върху тибетската култура, който усърдно избягва политическите теми. (Courtesy of Tibetan Cultural Net)


Сайтът е създаден през 2003 г. Неотдавна неговите собственици писаха в микроблога си на www.sina.com, че внезапно са установили, че нямат достъп до сайта си. По-късно Интернет доставчик споделил пред тях, че „по-висши чиновници“ са наредили спирането, но „конкретните причини“ са „поверителни“.

Спирането е удар за една малка общност, която се радваше на неголямо място за култура в Интернет.
Дечен Пемба, изтъкнат блогър по тибетските въпроси, живеещ в Лондон, нарече това „неизмерима загуба за тибетските нетизени“. Спирането на сайта предизвика многобройни коментари. „Културното потисничество ще доведе до предателство“, размишлява потребител на страниците на Sina.

Редакторите са били наясно за потенциално чувствителното естество на сайта им, въпреки факта, че са избягвали политически теми. TibetCul комбинира новини, блогове и поддържа секции за тибетски музика, литература, филми и пътешествия. Рок групи, поети, хора на изкуството и филмови режисьори имат блогове на страницата.

Причините за затварянето на сайта остават неясни – електронен бюлетин съдържа дебатите за деня, но нито един от тях не засяга Китайската комунистическа партия. Не е имало никакви събития, предшестващи крайната мярка.

Според Джен Юн (Zhen Yun), ветеран в заобикалянето на цензурата в Китай, спирането на сайтове се извършва само когато се намесят високопоставени чиновници от отдел Пропаганда. Набелязаните за това уебсайтове се сблъскват  с „незабавна смърт“, коментира той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!