Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Luo Ya, Epoch Times

Китай: треска за сол

Треска за сол се разрази по крайбрежните градове на Китай и за броени дни се разпростря в много китайски провинции, включително тези далеч от източното крайбрежие. Соевият сос също е търсен като заместител на солта. Много хора смятат, че океанът е замърсен вследствие ядрената криза в Япония и е въпрос на време кога солта от него ще стане опасна…

Китайци се тълпят в магазин в опит да закупят сол в Ланджоу (Lanzhou), провинция Гансу (Gansu), Северозападен Китай, на 17 март 2011г. (STR/Getty Images)

Г-н Ли, от провинция Шанси (Shaanxi), чул от свои приятели, че цените на солта са се повишили с 1000% и все още вървят нагоре. По думите му това е показател, че хората не вярват на правителството, и сега всеки търси информация в Интернет относно ефекта на японските ядрени проблеми върху Китай, което според него е само въпрос на време.

Г-жа Ча Уенджун (Cha Wenjun), от Шанхай, също изтъква липсата на доверие към властите. „Всеки път когато правителството заяви нещо, то обикновено е противоположното на истината“, коментира тя по отношение уверенията на държавните медии, че Китай няма да бъде засегнат от радиационното замърсяване.

Опитите й да намери сол в няколко големи шанхайски магазина са неуспешни, а от приятели в Пекин научава, че солта е свършила и там. Въпреки това шанхайските власти уверяват, че сол има в изобилие и няма нужда населението да се запасява.

Друг онлайн коментатор също посочва дълбокото недоверие на обществото в обществения ред и липсата на сигурност. По думите му, дори елементарни продукти като солта са необходими, за да дадат на хората чувство за сигурност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!