Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Артюхова,

"То спаси живота на 40 души, но бе убито от 41-я"

В човешката история има много легенди за кучета-герои, отдали живота и сърцето си на хората...

В кучешкото гробище Cimetiere des Chiens в Париж е издигнат паметник на Бари, куче от породата Санбернар. На паметника пише: „То спаси живота на 40 души, но бе убито от 41-я”.

Историята на Бари, започва през далечната 1880 г. в манастира Сан Бернар, разположен в Алпите, на границата между Италия и Швейцария. Монасите в манастира отглеждали кучета от породата санбернар и ги използвали, за да спасяват затрупани от лавина или загубили се в планината хора. Най-добрият спасител сред тях бил Бари.

Една от най-известните истории за него е спасяването на малко момче загубило се в планината. Момчето било паднало до ръба на ледена тераса, заради силния снеговалеж и опасното място, никой от монасите не можел да стигне до него и да го спаси. Но Бари успял да стигне до детето и го съживил, ближейки го с език и топлейки го с тялото си. Когато детето дошло в съзнание се вкопчило за гърба на кучето и въпреки всички препятствия Бари успял да го отнесе до манастира. Тази история вдъхновила Салваторе Роса да нарисува картина, която все още стои в манастира в Алпите.

През целия си живот, Бари е спасил 40 човека, но когато отравял затрупания от лавина 41-ви, човекът се уплашил и мислейки го за вълк  го застрелял.

Трупът на Бари е запазен и изложен в Природо-научния музей в Берн, Швейцария.

Невероятно видео за куче-герой, спасяващо раненият си приятел на натоварена магистрала в Чили:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!