Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Артюхова,

Чудесата на България: пещерата "Магурата"

Залата използвана за концерти. В дъното се виждат наредени столове, а зад тях е "Големият сталактон". Снимка: commons.wikimedia.org


Магурата е една от най-големите и красиви пещери в страната. Намира се в Северозападна България близо до световно известните Белоградчишки скали.

Пещерата е издълбана във варовиковата Рабишка могила. Състои се от главна галерия и три странични разклонения. Общата дължина на откритите до сега галерии е 2500 м.

Според геоложки проучвания образуването на пещерата Магурата е започнало преди около 15 млн. години. В една от галериите са открити праисторически рисунки, изрисувани с бои от прилепно гуано, но в момента, тази галерия се реставрира и е затворена за посетители. Рисунките датират от различни епохи, чрез тях древните жители на пещерата са изобразявали сцени от живота.

В Магурата могат да се видят различни образувания: сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета и пещерни бисери. В пещерата има огромни зали една, от които дори се използва за концерти, заради невероятната акустика. В същата зала може да се види и „Големият сталактон” висок повече от 20 м. и с диаметър на основата 4 м. В Магурата е и най-големият сталагмит в изследваните български пещери „Падналият бор” с дължина над 11 м. и диаметър при основата 6 м.

В едно от разклоненията на пещерата се произвежда единственото в страната естествено пенливо вино с марка „Магурата”, заради идеалните условия много близки до тези в областта Шампания. В непосредствена близост до пещерата се намира Рабишкото езеро – най-голямото вътрешно езеро на България.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!