Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Han Shan, Epoch Times

Китай с недостиг на работна ръка през 2011 г.

Периодът след Китайската нова година е обикновено оживен сезон на назначения за корпорациите. Тази година обаче е различно. Недостигът на работна ръка, наред с тенденцията за преместване на бизнеса към вътрешността на страната, се е превърнал в кошмар за компаниите в бреговите региони на Китай…

„Ще е много по-трудно да се наемат хора през 2011 г.“, коментира Джанг И (Zhang Yi), изследовател към Института по икономика на населението и труда към Китайската академия на социалните науки.

Доклади и публикации с информация за недостиг на работна ръка се появяват за различни части на Китай, като делтата на Перлената река, провинция Шандонг (Shandong), гр. Донггуан (Dongguan), гр. Нанинг (Nanning) и провинция Сичуан (Sichuan), а резервът с мигриращите работници намалява за трета поредна година – довеждайки до спад от приблизително 20 млн. души за тригодишния период.

Сред изтъкнатите от Джанг И причини за това са инфлацията (особено бързото покачване на цените на храните и недвижимите имоти) и проблемите с транспорта около Китайската нова година.

По думите на Ли Менгджоу (Li Mengzhou), мениджър на forchina.tw, много млади хора смятат, че да носиш костюм и да припечелваш по-малко е по-добре, отколкото да си облечен като работник. Така много от родените след 1980 г. по-скоро биха работили в McDonald’s или KFC (търсени работни места в Китай) и биха се чувствали по-добре.

Недостигът на работна ръка вече доведе до изнасянето на работни места извън Китай.

„Изправени сме пред второто поколение фермерски работници. Те имат повече знания и идеали и искат да останат в града, което е различно от родителите им, които просто искаха да отидат в града и да изкарат пари, за да подобрят живота си, а после бързо да се завърнат в провинцията“, посочи Ма Гуангуан (Ma Guangyuan), изследовател от Пекинския университет.

Същевременно той изтъкна и че като цяло потенциалният запас от работна ръка е все още по-висок от нуждите на Китай. Ако корпорациите се погрижат за чувството на достойнство на фермерските работници, Китай няма да има никакви трудности с наемането на хора през следващите десет години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!