Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милена Атанасова,

Рециклирайте стария хладилник

С влизането на България в ЕС и транспонирането на Директивата за отпадъци от електрическо и електронно оборудване в българското законодателство, на теория старата електроника трябва да се събира от потребителите, от нея да се извличат вредните вещества, след което да се рециклират до получаване на суровини, които се връщат в цикъла на производство.

Получава ли се на практика обаче?

Преди време започнах ремонт и реших, че е крайно време да се освободя от големия си стар хладилник и пералня "Перла 05", и да намаля сметките си за ток – новите електроуреди са доста по-енергийно спестяващи от предшествениците си отпреди 20 години.

Пуснах сърч по темата в нета и подадох заявка за вдигане на уредите от дома ми на телефон, обявен на сайта на една от организациите по оползотворяване (http://eltechresource.com). Зачаках да дойде ред на моя квартал по съответния график.

От фирма Макметал ми се обадиха веднъж (а на моя приятелка три пъти) с молбата да сменим насрочената дата. След около две седмици дойдоха двама работници, облечени в работни облекла с лого на фирмата за рециклиране.

Както си му е реда, подписахме приемно-предавателен протокол и най-любезно изнесоха хладилника, пералнята, хард диска, счупената аудио колонка и една кафемелачка. Почувствах се европеец (макар да се борех с носталгията по любимите стикери, неизменно заминали с хладилника).

Но тук е момента да се похвалим, че:

● България е една от малкото държави в Европа, където услугата за вдигане от дома на стара електроника е безплатна. В Австрия например, гражданите са длъжни сами да закарат отпадъците си от електрическо и електронно оборудване до центровете за рециклиране

● В непосредствена близост до София е изграден най-големия завод на Балканите за рециклиране на електронни отпадъци.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!