Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Днес – 71 г. от едно от големите престъпления на комунизма

Днес се навършват 71 г. от една от най-големите жестокости през Втората световна война – Катинското клане. На 5 март 1940 г. Лаврентий Берия изпраща докладна записка до Сталин с предложение за екзекуция на полски офицери.

Служители на съветския НКВД (Народен комисарят на вътрешните работи) извършват масово убийство на 22 000 поляци край с. Катин, Русия. Екзекутираните са били пленници, задържани от Съветския съюз при нахлуването й в Полша през 1939 г.

Смъртта си намират 14 552 полски офицери и полицаи, 4421 затворници от лагерът „Козелски“, 6311 затворници от лагерът „Осташков“, 3820 затворници от лагера „Старобелск“ и 7305 задържани в затворите на Украйна и Белоруската съветска социалистическа република, разбираме от официалния сайт на Катинския мемориал.

Катин става символ на всички екзекуции, извършени на полски граждани, тъй като именно в Катинската гора за първи път са открити трупове на полски офицери. Но Катин е само едно от много места, където са извършвани зверските престъпления срещу човечеството на комунизма.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!