Следвайте "Буднаера" в Телеграм

133 години от Освобождението на България - личности и факти

Васил Иванов Кунчев

Дякона, Апостола на свободата, Васил Левски, йеродякон Игнатий, един човек с много имена и псевдоними. Организатор на българската национална революция, учредител на Вътрешната революционна организация и Българския революционен централен комитет.

Васил Левски е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София. В последните си мигове в изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е".

През 2007 г. е избран за „най-великия българин“ на всички времена в първото издание на едноименното телевизионно шоу по БНТ.

Идеите и трудът на Левски са основата за избухване на Априлското въстание през май 1876 г., потушено жестоко от османците и последвалото го Баташко клане – 9000 души население е редуцирано на едва около 1200. Около 2000 души са обсадени в църквата "Св. Неделя" в продължение на дни, жените копаят с голи ръце кладенец в земята за да намерят вода за децата си, при превземането на храма всички християни са убити.

Светът е потресен и узнава за силната воля на българския народ за освобождение, което довежда до моралното право на Русия да обяви война на Османската империя.

Александър II Николаевич

Иимператор на Русия, известен с либералните реформи, които извършва в Русия - отмяна на крепостничеството през 1861 г., донесло му  прозвището Цар Освободител. Приема присърце т.нар. Източен въпрос и командва лично руската армия в Руско-турската война (1877-1878), която приключва със Санстефанския мирен договор, според който България става автономна държава.

Българският народ издига паметник в знак на признателност към руския народ в лицето на руския император Александър II, който се намира на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на парламента.

Император Александър II умира при осмия пореден атентат организиран срещу него на 1 март 1881 г. с цел осуетяване на успешната външна и вътрешна политика, която той провежда. Убийството му предизвиква силен международен отзвук, като един от поддръжниците на "симпатичните цареубийци" е Карл Маркс.

Сами Рафаел

Роден в София в семейството на сефарадски евреи. Сами Рафаел завършва парашутната школа в Божурище и напуска България през 1947 г., пристигайки в Израел, където основава десантните части на младата държава.  

През 1950 г. той е обявен за първият герой на еврейската държава и първият носител на орден за храброст.

В интервю за в-к „Македония”, Сами Рафаел казва: „Вярвам, че днешните водачи на България могат да се върнат към веруюто на нашите бащи и прадеди, защитници на целостта на България.

Петдесетте години комунистическа диктатура отне естественото право на българина да бъде националист. В това отношение, бидейки поколения от тези години, днешните държавници са ощетени и с притъпени народностни чувства.

Чувствам се щастлив, че останах незасегнат от комунистическия космополитизъм. Една голяма част от днешните държавни ръководители са в плен на възпитание на неговите норми. Отричам всяка организация на етническа основа - има един народ, едно знаме - българският трикольор”.

Като гост в Шоуто на Слави, той каза: „Българино, а ти днес какво направи за родината си?”

Милена Атанасова

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!