Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И.А.,

Какво е нетизен?

Напоследък терминът „нетизен” започва да се появява и в българското виртуално пространство. Какво означава той и кога се използва?

Накратко казано, „нетизен” е „интернет гражданин”. Това е събирателен термин от английския израз „Internet citizen”, или човек който е активно въвлечен в онлайн общества.

Терминът е въведен през 1992г., от компютърния специалист, Майкъл Хубен (Michael Hauben). Той го създава, за да опише зараждащия се по това време „феномен” на интернет потребител – потребител, който се очаква да проявява чувство за гражданска отговорност към своето виртуално общество, по същия начин, по който проявява гражданска отговорност към своето реално общество, смята Майкъл.   

Той използва термина в своята книга „Нетизени: За историята и влиянието на Юзнет и Интернет” („Netizens : On the History and Impact of Usenet and the Internet”), която публикува през 1997 година, в съавторство със своята майка, Ронда Хубен (Ronda Hauben).

„Нетизен” може лесно да бъде объркан с „интернет потребител”. Разликата между двата термина се състои в това, че интернет потребител е по-общо понятие, което не изисква потребителят да изразява активно отношението си онлайн, като може да е само „консуматор” . Докато нетизенът изразява своето отношение онлайн, и както Майкъл Хубен отбелязва, това трябва да става с проявата на гражданска отговорност към виртуалното общество. 

Днес понятието „нетизен” показва тенденция на растяща популярност в световното виртуално пространство. Тази тенденция може да се забележи най-вече в материали от и за Азия, и преди всичко Китай, но също така Япония и Ю. Корея - страните, където интернет и виртуалните технологии са по-популярни, естествено превръщайки ги в авангардни лидери на технологични тенденции в света.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!