Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь ХУА. Epoch Times , Украина

Над 550 души осъдени на затвор през 2010 в Китай за практикуване на Фалун Гонг

По непълни статистически данни през 2010 година в Китай, за практикуването на Фалун Гонг са изпратени в затвора повече от 550 души. На 15 февруари Тайванската Фалун Дафа Асоциация подаде съдебен иск срещу поредния високопоставен служител на Китайската комунистическа партия (ККП), обвинявайки го в престъпление срещу човечеството и геноцид.

Според наскоро оповестеният доклад на Организацията за разследване престъпленията срещу Фалун Гонг (ОРПФГ), в периода януари 2008 - януари 2010 година в Китай за практикуване на Фалун Гонг са били осъдени най-малко 1361 души. Най-голямата присъда с лишаване от свобода е за 18 години, средната е за 5 години и 1 месец.

Тайванската Фалун Дафа Асоциация подаде съдебен иск срещу губернатора на провинция Ляонин, Чен Дженгао. 15 февруари 2011 година. Снимка: Epoch Times

В доклада също се казва, че за миналата година броят на тези присъди е най-малко 557. Най-много осъдени има в провинциите Ляонин и Хейлундзян. След тях се нареждат провинциите Шандонг, Съчуан и Гуандонг.

Авторите на доклада подчертават, че тези данни далеч не са пълни, тъй като е трудно да се премине през строгата информационна блокада на ККП и да се получат сведения за ситуацията в дадената област.

На 15 февруари Тайванската Фалун Дафа Асоциация, подаде съдебен иск срещу Чен Дженгао, губернатор на провинция Ляонин, който същият ден пристигна в Тайван на официална визита.

По данни на ОРПФГ до февруари тази година, в провинция Ляонин в резултат на преследване от китайските власти, са загинали най-малко 409 последователи на Фалун Гонг. Преследването на последователите на тази духовна практика в провинция Ляонин е едно от най-жестоките в страната.

Това не е първият подаден съдебен иск в Тайван. През миналата година Фалун Дафа Асоциацията предяви подобни обвинения срещу четирима високопоставени служители от континентален Китай: заместник кмета на Пекин, Дзи Лин, губернатора на провинция Гуандонг, Хуан Хуахуа, заместник губернатора на провинция Шънси, Джао Дженюн и началника на държавното управление по религиозните дела на Китай, Уан Дзюан.

До сега по нито един иск не е започнал процес.

По този повод адвоката на обвинението, Джу Уанчи, каза пред кореспондент на Epoch Times: „През цялото време чакаме. Чакаме главния прокурор да прояви достатъчно смелост да защити справедливостта. По повод това, че нашите власти постоянно пускат в Тайван тези престъпници, жестоки нарушители на човешките права, ние ще подаден съдебен иск срещу всеки един от тях и ще чакаме. Не вярваме чувството на справедливост да не възтържествува”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!