Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sunny Chao, Epoch Times

Осемгодишна свиква пресконференция за перипетиите на семейството си в Китай

Осемгодишната Уила (Willa) от гр. Куншан (Kunshan), провинция Джянгсу (Jiangsu) е един от най-младите говорители в историята. Но това не е повод за радост. „Казвам се Уила … на осем години съм. Моят дядо заведе съдебно дело преди шест години, но все още не е получил компенсация или настаняване в нов дом“, казва тя във видео, публикувано от Цай Джулин (Cai Julin), нейния дядо…

Във видеоматериала Уила чете изявление на фона на декорирана със страници от обвинителни актове и съдебни решения стена. Най-горе е провесен плакат на китайски: „Пресконференция, организирана от ученичка в началното училище“. Младото момиче призовава всички да обърнат внимание на насилственото разрушаване на дома й.

Уила, ученичка от основно училище в гр. Куншан, провинция Джянгсу, е вероятно най-младият говорител на пресконференция в историята.
Уила, ученичка от основно училище в гр. Куншан, провинция Джянгсу, е вероятно най-младият говорител на пресконференция в историята. Задният план на пресконференцията е декориран с обвинителни актове и съдебни решения. Текстът най-горе гласи: "Пресконференция, организирана от ученичка в начално училище". (Снимка: китайски блогър)

По думите на дядото на Уила, Цай, този надпис е добавен след непрестанни настоявания на Уила и внимателно обмисляне от страна на цялото семейство, като идеята е била на детето. Уила се упражнявала в провеждане на пресконференции в училище, така че решила да използва това средство, за да защити семейството си. Дядо й добавя, че текстът е бил подготвен от детето, а после изгладен от възрастните й роднини. До известна степен видеоклипът произвежда резултат: след публикуването му започват да звънят репортери за интервюта.

Темата – насилственото разрушаване на сгради – не е новост за Китай. Къщата на Цай е разрушена през 2002 г. Семейството води дело от 6 години и е присъствало на пет съдебни изслушвания, но не е получило никакви пари като компенсация, нито е настанено на ново място.

Интернет-потребител коментира като трагедия за обществото факта, че един социален проблем лежи на раменете на осемгодишно момиче. Китайците предприемат всички средства, за да протестират, включително и самозапалване. Един китайски чиновник е заявил открито: „Как така никой не умира при разрушаването на къщи?“

Невинният апел на малката Уила привлече вниманието на някои. „Докато писъците от самозапалванията все още кънтят в ушите ни и научаваме и за домашно направени пушки, използвани срещу събарянията, днес чухме осемгодишно момиче да моли за помощ с крехкия си, нежен глас. Какво ще чуем и видим утре?“, пита друг интернет-потребител.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!