Следвайте "Буднаера" в Телеграм

lev.bg

Минималната работна заплата може да се увеличи с 30 лева от 1 юли

Елена Бейкова

Увеличаването на минималната работна заплата е въпрос на преговори между държавата, бизнеса и синдикатите, заяви социалният министър Тотю Младенов, като припомни своето предложение за вдигане на минималното възнаграждение от 240 на 270 лева от 1 юли. Това няма да увеличи разходите в бюджета, а само ще има положително влияние върху потреблението, обясни министър Младенов. Синдикатите приветстваха предложението като добър знак и разумна стъпка от страна на правителството.

В края на март започват преговорите за вдигане на минималната работна заплата. Според предложението на социалното министерство тя може да се увеличи с 30 лева от 1 юли. Това ще натовари бюджета 3 млн. лева допълнителни разходи, но ще осигури и нови приходи в размер на около 1 600 000 лева, обясни министър Младенов: "Тук не става въпрос за колосални пари, а минималната работна заплата да мине над прага на бедност".

Социалният министър очаква компромисен вариант за размера на увеличението на минималната заплата. От своя страна синдикатите припомниха, че реалният праг на бедност у нас е 230 лева, което налага увеличение с поне 50 лева. Пламен Димитров, изпълняващ длъжността президент на КНСБ: "Въпрос на разчети и на сметки – 290 лева минимална заплата осигурява реален доход в джоба на човека, който я получава и заработва. Естествено е, че в хода на преговорите можем да търсим други измерения. Очаквам разум, очаквам и позицията на министър-председателя. Той спомена, че е добре да се разпределя това, което е произведено. Произведено е повече през миналата година, така че има какво да преразпределяме, стига да има воля".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!