Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui, Epoch Times

Как Twitter променя китайското общество

Кой би помислил, че 140-символните текстове – често използвани за съобщаване на всекидневни тривиалности – биха се превърнали в лъч на надеждата за активисти на човешки права в условията на тоталитарен режим?...

В Китай Twitter се е превърнал в мощен инструмент, чрез който дисиденти работят в мрежата и се мобилизират. Потребители могат да следят обновяванията на публикации на хора, на които са станали „последователи“, да разбират незабавно когато са преследвани от китайската полиция и да им се притекат на помощ при евентуално подобно съобщение.

Именно това се случва в нощта на 23 декември миналата година, когато Тенг Бяо (Teng Biao), адвокат по гражданско право и университетски професор от Пекин, посещава майката на свой приятел, Фан Яфенг (Fan Yafeng) заедно с друг свой познат, Джанг Йонгпан (Zhang Yongpan). В дома на жената те са конфронтирани от полицаи, които настояват да видят документите им за самоличност.

Twitter
Според активисти използването на Twitter за организиране на спонтанни събирания за осуетяване на несправедливи полицейски действия може да предизвика социална промяна в Китай. (AFP/Getty Images)

Тенг, в качеството си на адвокат, започва да им обяснява, че нямат право да отправят подобно искане. Вбесени, полицаите просто насила отвеждат двамата в полицейското управление, където те са бити и малтретирани.

Тъкмо когато обстановката започва да се нажежава, Тенг пуска няколко съобщения в Twitter (т. нар. „tweets“) по мобилния си телефон, сигнализирайки на над 20 000 свои „последователи“ (които в последствие известяват своите собствени такива), че е в опасност. Блогъри незабавно намират и публикуват адреса на полицейското управление и данните за контакт на полицаите и началника на полицията.

Не след дълго управлението е обградено от активисти и адвокати и преди полунощ Тенг и приятелят му са освободени (макар и не преди да преминат през мъчителни трудности).

Вечерта на 18 декември група пекински адвокати на човешките права, включително Джанг Кай (Zhang Kai), Ли Хепинг (Li Heping), Уанг Куанджанг (Wang Quanzhang) и други се отправят към културния изследователски институт „Holy Mountain“ (Shengshan) на посещение при д-р Фан Яфенг (Fan Yafeng), който е наскоро освободен след незаконен арест. Те са спрени от властите и отведени в полицейско управление. При сходен с гореописания инцидент след изпращане на съобщения с Twitter адвокатите са освободени, благодарение на помощта на пекински адвокати, блогъри и репортери, които отиват в полицейското управление с настояване за това.

Възходът на средства като Twitter помага за популяризирането на истинско гражданско общество в Китай, въпреки всички усилия на властите в противоположна посока.

Поне според пекинския активист на човешките права, Жянг Тяньонг (Jiang Tianyong), случаят е такъв: „Налице е широко разпространено пробуждане на гражданската съвест и са се образували много групи като тази на адвокатите по човешки права, на частните медии и на гражданската журналистика – каза той. – Те комуникират помежду си чрез Twitter, за да публикуват съобщения и да организират събития.“

По думите му първоначално някои Twitter потребители са се бояли, но са придобили увереност, виждайки как другите участват успешно. „Това доказва, че няколко души, които се осмеляват да предприемат действия, могат много силно да мотивират и вдъхновят много други.“

Джанг посочва, че когато активистите, потребители на Twitter, се сблъскат с полиция или с други представители на китайския бюрократизъм, те откриват, че властите се страхуват повече от тях. „Заплахите на властите обикновено нямат правна основа и щом загубят ефективност, те нямат друг начин да се справят с Twitter потребителите“, каза той.

Според Джанг Джянпинг (Zhang Jianping), изпълнителен директор на Движението за права (Rights Movement), група хора, следящи и наблюдаващи един инцидент, могат да го разобличат и да превърнат отстояването на правата в обществен въпрос.

Той е на мнение, че с доказването на жалбите и съдебните спорове като все по-безрезултатни, груповото участие чрез Twitter ще става все по-популярно, а колкото повече следящи и наблюдаващи даден инцидент хора има, толкова по-голям ще е ефектът.

Уникалният начин на Twitter за подканяне към групови инициативи засега е само малко движение, но Джянг предполага, че в бъдеще той ще има по-голямо влияние. „Twitter променя китайското общество. Използвайки единствено клетъчен телефон, хората могат да публикуват „tweets“ и снимки директно от мястото на събитието, като така правят блокирането на информация от страна на правителството невъзможно.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!