Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Шефът на Апелативния съд в София "изгърмя" заради скандала "Приморско"

Веселин Пенгезов остава редови магистрат

Галина Гиргинова

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи от поста председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Срещу него бе започнато дисциплинарно производство заради скандала с "евтините" имоти в Приморско. В началото на пролетта миналата година стана ясно, че магистратски деца са получавали апетитни терени и право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се. Сред тях бе и дъщерята на Пенгезов – Ана Пенгезова.

15 от членовете на съвета приеха днес, че с действията си шефът на САС е уронил престижа на съдебната власт. Против са гласували четирима, а трима са се въздържали. Така Пенгезов остава редови съдия в Апелативния съд. Решението влиза в сила, след като той бъде уведомен за него и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). Това е първото приключило дисциплинарно производство по случая. Съвсем скоро и другите дисциплинарки трябва да бъдат разгледани в съвета.

В скандала с "бедните" роднини бяха замесени имената на петима висши магистрати. Освен Пенгезов в "позорния" списък влязоха съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов, Андрей Икономов и бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който бе уволнен заради връзки с Красьо Черния. Тримата магистрати от ВАС пък бяха свалени от шефските постове, които заемаха и сега са редови съдии. От своя страна ВСС започна дисциплинарни производства срещу Пенгезов, Генков, Икономов, Урумов, както и срещу дъщеря му Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевград.

През юни миналата година стана ясно, че единственото дъщерята на Веселин Пенгезов се е отказала от правото си на строеж върху имота си в Приморско. Това се случи след като общинската администрация в Приморско отправи призив към бедните роднини на магистратите за доброволен отказ от учредените права на строеж и уреждане на отношенията чрез извънсъдебно споразумение. За разлика от Пенгезова Деница Урумова, която строи хотел върху получения като социално слаба имот, оспори позицията на община Приморско и подаде жалба против заповедта на кмета, с която й се отказва издаване на удостоверение за степен на завършеност на сградата.

Това не е първият скандал, в който попада Веселин Пенгезов. Миналата година името му "протече" в СРС-та на задържаните от групата "Октопод". Арестуваният в операция "Октопод" Николай Велков се хвалел на съкилийниците си, че държи три-четири гласа във ВСС и чрез тях е помогнал за назначаването на Веселин Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд. В последствие се оказа, че арестантите прекрасно са знаели, че ги подслушват и съвсем целенасочено са споменавали имената на магистрати, като между другото са пеели песнички и обиждали фигури от изпълнителната власт.

СРС-та дадоха повод на вътрешния министър Цветан Цветанов да заяви публично, че висш магистрат е свързан с "Октопода", а дни по-късно председателят на САС се "разпозна" в думите на вицепремиера. Тогава той обясни, че в деня, в който подчинените му съдии гледаха мярка за неотклонение на Антон Петров – Хамстера, задържан по операция "Наглите", е получил обаждане от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, който му казал, че срещу него има анонимен сигнал в агенцията.

В последствие в парламента Йовчев отрече да се е обаждал на Пенгезов. И тогава ВСС се занима със случая, но прие, че Пенгезов не е нарушил етичните правила на магистратите, не е оказвал влияние на съдиите, които са гледали мерките на "октоподите".

Пенгезов зае поста председател на Софийския апелативен съд на 9 юни 2009 г. Назначението му бе посрещнато с вълна от недоволство сред съдиите в апелативния съд. Преди това той бе начело на Военноапелативния съд и бе сочен за доверен човек на президента Георги Първанов. След избора на Пенгезов повече от половината съдии в САС се подписаха в писмо, изпратено до ВСС, с което изразяват разочарованието си от избора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!