Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

ККП в центъра на проблемите с недвижими имоти в Китай

… скорошно проучване сред служители от ниски рангове на ККП в Шанхай е показало, че едни от тях притежават по 5-6 къщи, мнозинството от тях имат между 10 и 20 къщи, а някои са собственици на повече от 40 дома…Партийните служители купуват къщи на половината от пазарната им стойност, а компаниите за недвижими имоти разпределят тези разходи измежду обикновените купувачи...
 
Цените на жилищата в Китай продължават да се покачват и за повечето китайци притежаването на дом става все по-недостъпно. Скорошен доклад подсказа разрастването на този проблем, включително изумителният факт, че 85% от нуждаещите се от нов дом не могат да си го позволят.

Миниатюрен модел на жилищен комплекс в Китай.
Миниатюрен модел на жилищен комплекс в Китай. (Getty Images)

Според известната китайска икономистка, Хе Чинглян (He Qinglian), в основата на всичко е ленинската корпоративна политикономика на Китай. Китайската комунистическа партия (ККП) заема централно място във всички основни стратегически сектори в Китай и недвижимите имоти не са изключение.

Възникнала е ситуация, при която тези, които са свързани с партията, се облагодетелстват от благоприятни регулации, докато мнозинството е оставено „на сухо”.

„Синята книга“ на Китайската академия за социални науки (КАСН), е годишен доклад за социалните условия в Китай, и тя отбелязва, че цените на жилищата са се увеличили с 15% през 2010 година.

Тя съобщава, че между 29 ноември и 5 декември средните цени на жилищата отбелязват рекордно високи стойности – 23 489 юана/кв.м. (5292 лв./кв.м.)

Според Китайската индекс академия, известен изследователски институт за имоти, през ноември средните цени на жилищата в 100 града са били 8487 юана/кв.м. (1912 лв./кв.м.), с 0.82% увеличение спрямо октомври. В Пекин и Шанхай средните цени са били 3534лв./кв.м., или 0.41% увеличение спрямо октомври, и 34.2% увеличение в сравнение със същия период миналата година.

Продължаващото увеличение е озадачаващо, имайки предвид контролните мерки за жилищни цени, които режимът е приложил. Защо тогава, при този безпрецедентно стриктен държавен контрол, цените на жилищата в Китай продължават да растат главоломно?

Отговорът на този въпрос е ККП, каза Хе Чинглян по време на интервю с Epoch Times.

Например скорошно проучване сред служители от ниски рангове на ККП в Шанхай е показало, че едни от тях притежават по 5-6 къщи, мнозинството от тях имат между 10 и 20 къщи, а някои са собственици на повече от 40 дома. „Основните купувачи на къщи в Китай са тази група хора“, коментира г-ца Хе.

Според нея комунистическият режим е движещата сила зад постоянно повишаващите се цени на жилищата, поради няколко причини. Първо, режимът е единственият притежател на земята; второ, основният доход на партията, особено за местните власти, разчита на продажбите на земя и жилища.

Разрушаването на този монопол би изискало свободен и конкурентен пазар, а за партията – да се откаже от контрола на недвижимите имоти. Г-ца Хе не мисли, че това ще се случи скоро.

Партията определя регулациите за недвижими имоти в Китай, а повечето сделки с недвижими имоти въвличат личности с връзки в режима, каза тя. Инвестираните в недвижими имоти пари, включително заеми за ново строителство и други, идват основно от държавните банки, така че държавата решава кой да получи заем.

Някои съмнителни обяснения за изкривените цени са били предложени от китайски експерти за недвижими имоти, посочи г-ца Хе, включително прехвърлянето на вината върху чуждите инвестиции. „Или САЩ прави трикове, или Джордж Сорос (George Soros) манипулира капитала, или чуждестранни антикитайски сили правят това или онова“, каза тя. „Китайският режим винаги си търси изкупителна жертва.“

По думите й са изминали десет години, откакто много от лостовете за наблюдение на пазара на недвижими имоти в Китай са били актуални, включително коефициента за цените, коефициента на свръхпредлагане и времето, необходимо за закупуване на жилище.

Възходът и спадът на недвижими имоти в Китай са в ръцете на правителството, каза тя, защото то предоставя земя, осигурява фондове за манипулиране на пазара и капитал за благоустрояване на земята. Партийните служители купуват къщи на половината от пазарната им стойност, а компаниите за недвижими имоти разпределят тези разходи измежду обикновените купувачи.

Хе Чинглян не бе оптимистично настроена за наскоро предложените данъци за недвижими имоти. Предложението бе да не се облагат с данъци първите две жилища на дадено лице, но за следващите – да се плаща данък. „Да не би правителството да забие нож в собственото си гърло?“, попита тя риторично.

От друга страна, според нея ако партията излезе от пазара на недвижими имоти, пазарните сили ще се саморегулират. „Докато китайският комунистически режим е на власт, правителството ще е коренът на проблема“, заключи Хе Чинглян.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!