Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Дипломат без диплома

Георги Мишев
Дневник

Когато бях на лагер в Германия това лято, се запознах с връстници от други европейски държави. От дума на дума стигнахме до това кой какво учи. Чуха се специалности като метеорология, право, връзки с обществеността, информатика. Споделих и аз –  "Международни отношения" (МО) в Софийския университет, втори курс.

Разговорът спря, всички млъкнаха и ме загледаха. Разпитаха ме как е, много ли уча, наистина ли ще ставам дипломат, интересно ли ми е, кой ми преподава. Не им разказах цялата истина. Наложи се дипломатично да обясня какво мислех, че ще получа от следването си, и да опиша самоподготовката си. Защото учебният процес вече втора година протича много различно от очакваното.

"Какво е чувството да си в престижна специалност?"

Специалността "Международни отношения" - бакалавър, се преподава в Юридическия факултет (ЮФ) на Софийския университет. Заедно с "Право" - магистър. На откриването на втора поред академична година деканът говори продължително и с приповдигнат тон за юристите, за техните заслуги за държавата и за висшата необходимост от юристи за всички ведомства, като подчертава факта, че дори външното министерство предпочита юристи пред завършилите МО за свои кадри.

На сайта на университета за нас, "международниците", има разписан учебен план с поне три правописни грешки. Поставеният отдолу списък на дисциплините е объркан, неясен, а част от преподавателите са разменени или отдавна са се пенсионирали. Не е обновяван поне от четири години въпреки многобройните промени, настъпвали в него. И десет статии няма да ми стигнат за вътрешните проблеми на университета: интернет, актуална информация, обновяване, известяване на студентите.

Част от дисциплините съвпадат с тези на специалност "Право". Преподавателите юристи не спестяват на никого съжалението си как им се налага да преподават на бъдещи шофьори по международни линии. Един професор от Историческия факултет с 30-годишен стаж и 800 дни натрупан отпуск пък не счете за необходимо да се появи на лекция седем от десет пъти.

"Много ли се учи?"

Специалността МО към ЮФ се отличава с едно от всички останали специалности в целия университет - в нейната програма за първи курс няма упражнения. Нито едно. В целия втори – упражнения по два предмета. Нагоре – пак толкова. Освен четирите лекции седмично, задължителния спорт и двата езика в свободното си време в първи курс трябва да направиш подписка и да пишеш "гневно протестно писмо", за да получиш (едно) упражнение втория семестър – както и направихме миналата година.

Ако ти омръзне да стоиш прав или в скута на някого по време на лекция, се налага да докажеш, че 107 човека, колкото е курсът, не се събират физически в аудитория за 50. Което също се наложи да направим и от тази година втори курс МО провежда лекции в най-модерната зала в Ректората, част от дарението на Харвард за ЮФ. Първи курс обаче продължава да се тъпче в старата малка зала от страната на улица "Шипка".

Но не само стаята е проблем - неофициални коментари от деканското ръководство по въпроса как се реализират студентите, завършили МО, се чуват в тази и онази лекция на специалност "Право": "Реализират се, като записват втора специалност "Право". Шеги и закачки. Вярно е, ние имаме възможност да запишем "Право" след втори курс задочно с квота, отделна от тази на останалите факултети.

Заради това колеги от други специалности записват нашата, изкарват по две години и се местят в "Право". Много хора се смеят на вица в "Мисия "Лондон" за дипломатическите ни кадри – опортюнисти, комплексари и нагаждачи, а акцията в английската столица, видяна отстрани, е болезнено точно описана като "мастурбация на държавно ниво".

Ще има ли "проветряване"?

И така, министър Николай Младенов смята да уволни по един или друг начин една трета от българските дипломатически кадри в чужбина заради принадлежност към Държавна сигурност. Това решение заслужава похвала! В случай че повишената нужда от хора наложи увеличение на държавната поръчка в Софийския университет за нашата специалност - понастоящем 60 човека редовно (държавната поръчка за право е 250 души редовно) – би било добре да се предвидят зали в МВнР, където да провеждат занятията си по-големите курсове.

Нека Външно помогне и с експерти, които да водят практически занимания, така важни за "занаят" като дипломатическия. Нека министерството оценява и получената подготовка на изхода. Не съм привърженик на този тип държавна намеса в образованието, но явно докато такава мярка не се вземе, ще имаме ректори, декани, шефове на катедри и преподаватели с платени часове, в които не се чувстват длъжни да влязат. Учебен план, съставен от механично сливане на специалности "История" и "Право".

Бъдещите дипломати - лицето на България пред света, трябва да бъдат подготвяни качествено и в съответствие с изискванията на професията. Да си подготвен юрист никъде другаде освен в България не означава да си подготвен дипломат. Кога ще си признаем, че прекалено голяма част от "политиките", водени у нас, не са нищо друго освен ритуално писане и четене на един закон от шамани-юристи, както на тях им изнася?

Конституцията и законите са се превърнали в тотем, който понякога казва едно, друг път друго – според случая. А преподавателите ни цитират решения дори на Конституционния съд, който трябва да е най-малко политизиран и най-грамотен в правно отношение, които противоречат на всякаква правна логика.

Ако не смята, че сега е дошло време за дългоочакваната промяна в кадровата школа на българските дипломати, добре е външно министерство поне да заяви открито, че не приема калпаво обучените с държавни пари международници. Нали сами сме си виновни, че сме загубили година-две-три от живота си, следвайки за подготовка и диплома, които не са ни полезни за българската действителност.

Младите хора, които имат желание да се занимават с политика, в бъдеще ще могат да се записват юристи по силата на информирания си избор...

 * Авторът е студент в Софийския университет, специалност "Международни отношения"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!