Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. John Briffa

Да не забравяме за важността на сънят – дори по празници

Много хора твърдят, че контролът върху теглото се изразява в диета и тренировка. Изследване показва, че промените в начина на хранене в повечето случаи водят до най-големите ползи. Въпреки това телесното тегло и затлъстяването не се определят само от тези фактори в начина ни на живот…

Хормоналните проблеми също имат роля. Например ако щитовидната жлеза е с понижена активност, има тенденция теглото да се увеличава. Ако този въпрос не се вземе под внимание, на практика по-малкото количество храна, по-доброто хранене или увеличаването на тренировките няма да намалят кой знае колко теглото на някого.

Ако някой иска да отслабне и да поддържа телесната си маса, достатъчният сън е задължително условие.
Ако някой иска да отслабне и да поддържа телесната си маса, достатъчният сън е задължително условие. (Photos.com)

Един фактор на начина на живот, който може да окаже влияние върху хормоналните нива и теглото, е сънят.

Всъщност вече има повече доказателства, които предполагат, че ограничаването на съня може да промени хормоните, които контролират приема на храна. По-конкретно, ограничаването на съня е показало, че се повишават нивата на хормоните, които стимулират апетита (например грелин) и се намаляват нивата на хормоните, които потискат апетита (например лептин). Крайният резултат може да бъде увеличен прием на храна.

Изследване, публикувано на 5 октомври в бюлетина „Annals of Internal Medicine“, оценява ефектите на съкратения сън върху телесното тегло и състав.

Група възрастни били подложени на диета с ограничен калориен прием (10% по-малко от количеството, изчислено за поддържане на теглото им). За две седмици на всеки участник било разрешавано да спи до 8.5 часа на нощ. След това същите хора прекарали двуседмично ограничение на не повече от 5.5 часа сън на нощ. Реалното време за сън, телесното тегло и структура били оценявани през всеки от двуседмичните периоди.

Във фазата на по-дълъг сън средната продължителност на съня била около 7.5 часа. Във фазата на по-къс сън продължителността била 5.25 часа.

Загубата на тегло и в двете фази била почти еднаква (средно 3 кг). Но истински интересното било, че по време на периода на по-дълъг сън около половината от загубата на тегло била под формата на мазнини (1.4 кг). През периода на по-късия сън загубата на мазнини била два пъти по-малко (0.6 кг).

По-късата продължителност на съня намалява дяла на теглото, загубено под формата на мазнини, с повече от половината (55%). В тази група по-голямата загуба на тегло се дължи на загуба на мускулна маса.

Накратко, съкратената продължителност на съня води до по-малка загуба на мазнини и по-голяма загуба на мускули.

Защо краткият сън има този ефект е вероятно сложно и почти сигурно включва хормонални промени. Един хормон, който може би играе важна роля за това, е кортизолът. Той се отделя като реакция от стрес и играе много важна роля при реакцията на стрес. По-високи нива на този хормон могат да се достигнат, когато сънят е намален.

Един от ефектите на кортизола е да повиши катаболизма, което означава разпадане на телесни тъкани. А една потенциална цел са мускулите, особено тези в крайниците. Кортизолът също способства за отлагането на мазнини, най-вече в и около корема и главната артерия. Промените, наблюдавани при съкратен сън, са свързани с повишени нива на кортизол, въпреки че това изследване не е насочено конкретно към това.

Въпреки че не може да знаем как съкратеният сън променя загубата на тегло, това изследване силно навежда на мисълта, че достатъчният сън е важен за състава на здраво тяло. То е още едно доказателство, което показва как добрите навици за сън могат да подобрят здравето и доброто състояние.

Д-р Джон Брифа (John Briffa) е лондонски лекар и автор с интерес в областта на храненето и природната медицина. Неговият уебсайт е Drbriffa.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!