Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bg.clearharmony.net

Тайван: Заведено е съдебно дело срещу пекински държавен служител

От Лоа Локсин / Тaipeitimes.com

Въпреки законодателна резолюция, приета неотдавна, която забранява на известни китайски нарушители на човешките права да влизат в Тайван, Джи Лин пристигна в Тайпе на 14 декември 2010 г.

Фалун Гонг практикуващи в Тайван заведоха дело в деня на пристигането на пекинския заместник-кмет Джи Лин за малтретиране на Фалун Гонг практикуващи в Пекин.

„След като е служил на няколко партийни и държавни длъжности постове в Пекин от 1998 г. насам, Джи е спомагал или ръководил масови арести на практикуващи Фалун Гонг в града,“ каза председателят на Тайванската Фалун Дафа асоциация Чанг Чинг-ши пред репортери пред сградата на тайванската висша прокуратура.

„През 2008 г., когато той е бил член на организационния комитет на Олимпийските игри в Пекин, той започва нова вълна от масови арести на Фалун Гонг практикуващи в Пекин в името на сигурността, които са довели до изтезания и смъртта на известен местен музикант, Ю Джоу“, каза Чанг.

Джи пристигна в Тайван около 15:00, придружен от делегация от над 200 членове, дошли да участват в заседания за потенциално сътрудничество в бизнеса и технологиите.

Несъответствие

При насрочена пресконференция, разликата във времето на пристигането на Джи не може да бъде оправдано.

Фалун Гонг практикуващата и адвокат Тереза Чу заяви, че законодателят орган е приел резолюция седмица преди визитата, изискваща държавните органи - включително Съветът по въпросите за континентален Китай и Националната агенция за имиграцията - да откажат влизане в Тайван на китайски длъжностни лица, за които се знае, че са били замесени в нарушения на човешките права.

Резолюцията е била предложена от Демократическата прогресивна партия от Тиен Чиу-чин и Чен Тин-фей и е получила подкрепа от страна на законодателите от всички партии.

Още шест области и градове са приели подобни резолюции, макар и по отделно.

Прецедент

„Джи е първият китайски служител, който е извършил престъпления срещу човечеството, но на който все пак се разрешава да влезе в страната след приемането на резолюцията“, каза Чу. „Ето защо ние подаваме съдебен иск.“

Тъй като е трудно да се определи кои китайски държавни служители са нарушители на човешки права, Чу призова Съвета по въпросите с континентален Китай и Националната агенция за имиграция да популяризират списък с китайски официални лица, поканени на посещение“. Така ще може да се помогне на правителството да определи кой е извършил престъпления срещу човечеството и да се предоставят доказателства .“

В отговор на развитието на събитията, заместник-генералния директор на Националната агенция за имиграция Хо Чун Юнг заяви пред „Тайпе Таймс“ по телефона, че „разрешение за посещението на Джи е било издадено преди законодателната Резолюция от 7 декември ", което предполага, че резолюцията не се отнася до вече издадени разрешения.

„Тъй като от прокуратурата са поели случая, ние ще направим всичко възможно да им помогнем и ще изпълним всичко, което поискат от нас “, заяви Хо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!