Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. John Briffa

Природни начини за борба със зимната депресия

Във Великобритания мнозина от нас са наясно, че дните вече са значително по-къси. Един от свързаните с това рискове е пониженото настроение или напълно развито сезонно обусловено емоционално разстройство (известно още като зимна депресия). Някои хора са по-податливи на това от други. Бих посъветвал онези, които може да се почувстват унили през зимата, да се запознаят с потенциалното въздействие на липсата на светлина върху настроението…

Въпросът е в това, че през зимата много от нас ходят на работа по тъмно и се прибират пак по тъмно. Така че ако не излезем навън в обедната почивка, рискуваме да не си набавим никаква слънчева светлина.

Излагането на слънчева светлина е един от начините за предпазване от зимната депресия.
Излагането на слънчева светлина е един от начините за предпазване от зимната депресия. (Theo Heimann/AFP/Getty Images)

Това положение на нещата не е добро. Проста стратегия за борба със зимната депресия или с по-приглушени версии на това състояние е да си обещаем да излизаме в обедната почивка за около половин час.

Дори и в мрачни дни интензивността на светлината на открито в общия случай далеч надхвърля тази, която бихте могли да получите в офиса. Освен това спектърът на слънчевата светлина е по-благоприятен за настроението и добрата форма.

Проучване върху депресията и безпокойството, публикувано през ноември 2008 г., представя доказателства, че синята част от спектъра е най-ефективна за борбата със зимната депресия.

Преглед на мерките срещу нея бе публикуван през ноември миналата година в Drug and Therapeutics Bulletin.

Едно от разгледаните в него средства е светлинната терапия. Статията цитира системен анализ, публикуван през април 2005 г. в American Journal of Psychiatry, на осем опита с контроли, с продължителност между 7 и 42 дни, които установяват положителни резултати в тази насока.

Цитира се и друг анализ на Националния институт по здравословно и клинично благосъстояние (National Institute for Health and Clinical Excellence), според който терапията с ярка светлина предлага значителни предимства в сравнение с тази, при която липсва светлина, но при нея няма статистически значими преимущества в сравнение с методите чрез използване на контроли, като излагането на изкуствена или на приглушена червена светлина.

Вероятните изводи от този анализ са, че терапията с ярка светлина може да работи предимно чрез плацебо ефекта. Както съм казвал и преди, ако случаят е такъв, то това не ме интересува, нито пък моите пациенти.

Възможно е обаче да има действителни ефекти, които не са били отчетени в резултат на фактори като незадоволително планиране на проучването, неуместно използване на контроли и малък брой участници.

Накратко, не бих се поколебал да препоръчам на страдащите от зимна депресия или нещо подобно през зимата някаква светлинна терапия отсега до пролетта. Аз поне ще последвам собствения си съвет.

Една от причините да пиша за този анализ е, че в него се споменава един тип природно лечение на зимната депресия, с което не бях запознат преди – използването на генератори на отрицателни йони.

Отрицателните йони могат да бъдат намерени в изобилие във въздуха след буря, във влажни, богати на растителност помещения и край морето. Някои смятат, че те се отразяват благоприятно на настроението и общото състояние на организма. Положителните йони, от друга страна, имат обратния ефект и са в изобилие в нагрята и климатизирана интериорна среда.

В изследване, публикувано в брой на Journal of Alternative and Complementary Medicine от 1995 г., страдащи от зимна депресия участници са подложени на генератори, излъчващи високи нива (2.7x106 йона/cm3) или ниски нива (104 йона/cm3) на отрицателни йони.

58% от изложените на високи нива отрицателни йони са получили облекчение на зимната си депресия, в сравнение с 15% от другата група. Резултатът е бил статистически значим.

Д-р Джон Брифа ( John Briffa) е базиран в Лондон лекар и автор с интереси в областта на храненето и природната медицина. Уебсайтът му е Drbriffa.com.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!